Stäng fönster Kungsbacka kn, TJOLÖHOLM 1:1 TJOLÖHOLMS KYRKA

Historik
Slottskyrka tillhör godset Tjolöholm som uppfördes 1903-04 på initiativ av fru Blanche Dickson. Ritningarna till kyrkan utfördes av arkitekt Hans Hedlund, inte Lars Israel Wahlman som i övrigt ritat Tjolöholms slott. Kyrkan har ett fritt läge på en höjd i anslutning till godsets arbetarby, ca 1 km från slottet. Slottskapellet upphörde att fungera som kyrka på 1950-talet och fick därefter förfalla, men i början av 1990-talet restaurerades byggnaden och 1994 kunde den åter invigas till kyrka.
Byggnaden består av ett rektangulärt långhus, ett rakt avslutat kor i öster, en sakristia på korets nordsida, samt ett sidoställt torn. Kapellet ansluter till slottets Tudorstil men har även inslag av nationalromantik och jugend. Exteriören är välbevarad sedan byggnadstiden. De oputsade fasaderna är granitklädda. Tornet har istället för tornhuv ett krenelerat murkrön. Ingången genom tornet markeras av en portik. Invändigt har långhuset delvis öppen takstol, medan koret har ett murat tunnvalv. Väggarna är sedan 1990-talet vitputsade. Delar av den ursprungliga mönsterlagda tegelklädseln är kvar i koret. Korfönstren har glasmålningar från byggnadstiden. Den välbevarade ursprungliga inredningen är liksom övriga snickerier mörk.