Stäng fönster Östersund kn, NORDERÖNS PRÄSTBORD 1:1 NORDERÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NORDERÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger högt i ett odlingslandskap med spridda gårdar. Kyrkomiljön med sockenstuga samt odlingslandskap och bybebyggelse ingår i Storsjöbygdens riksintresseområde. Klockstapeln med pyramidhuv uppfördes 1752 av Pehr Olofsson i Dillne och Pär Jönsson i Näs. Stigluckan i väster tillkom 1939.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan är en av de bäst bevarade medeltida kyrkorna i Jämtland. Den är uppförd av gråsten som putsats och består av ett rektangulärt långhus, öster om den en sakristia som ursprungligen utgjort kor. Långhuset och nuvarande sakristian uppfördes som en raksluten korkyrka under 1100-talets senare del. Ett remstycke under den välbevarade takkonstruktionen har dendrokronologiskt daterats till år 1171. I sakristians östmur finns ett igenmurat ursprungligt fönster, på nordväggen rester av senmedeltida kalkmålningar. 1653 uppfördes ett vapenhus av trä i väster, och på 1780-talet vidgades fönstren. Triumfbågen vidgades sannolikt på 1700-talet. En sakristia av trä uppfördes norr om koret 1762. På 1780-talet ombyggdes kyrkan efter förslag av Pehr Olofsson i Dillne. Koret avskildes från kyrkorummet och inreddes till sakristia. Sakristian norr om koret revs och virket användes till ett nytt vapenhus i väster. 1939 ersattes vapenhuset av trä med det nuvarande murade.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset, det väsentligt lägre koret och vapenhuset täcks av spånklädda sadeltak. Murarna är vitputsade. De stora fönstren har tresidig avslutning. Ingång genom vapenhuset i väster. Spår av den ursprungliga ingången, igensatt 1653 eller senast under 1700-talets förra hälft, finns i södra långhusmurens västra del. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv, i sin nuvarande form från 1780-talet. Altaruppsatsen från 1695 inköptes vid 1780-talets ombyggnad från Brunflo. Predikstolen tillverkades på 1730-talet. Den slutna bänkinredningen med 1600-talsinspirerad plattskärningsdekor härrör från 1939. Läktaren inköptes 1758 från Oviken, men ombyggdes 1860 och 1939. Orgelns historiserande fasad byggdes 1953. Vid en restaurering 1902 försågs taket med en dekormålning, en äldre bänkinredning avlägsnades och ersattes av öppna bänkar. 1939 restaurerades kyrkan under ledning av Eric Festin, varvid bl.a. 1902 års tillsatser avlägsnades och inredningens äldre färgsättning togs fram.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - En arkeologisk undersökning har visat att kyrkan uppförts på tidigare åkermark. Spår av någon äldre kyrka påträffades inte.