Stäng fönster Åre kn, VALLAN 21:1 ÅNNS LILLKYRKA

Historik
En missionsförsamling bildades 1914 i Ånn och den kom att ha sin blomstringstid under 1930- talet för att sedan minska i medlemsantal under 1940- talet. Byggnaden som idag benämns Ånns lillkyrka tillhörde tidigare Ånns missionsförsamling och överläts 1945 till svenska kyrkan. 1958 invigdes lokalen för gudstjänstbruk inom svenska kyrkan. Väldigt lite material går att finna i länsmuseets arkiv och följande historik över kyrkans exteriöra förändringar bygger på fotografier. Tänkbart är att byggnaden genomgick en omdaning i samband med att den skulle invigas för gudstjänstbruk inom svenska kyrkan. Detta skedde 1958 och av interiörens utseende att döma är detta högst troligt. I exteriören har följande förändringar skett.

På fotografier från 1920- talet visas byggnaden i mörk färgsättning, med liggande panel och med en entré förlagd till vinkeln i sydväst. Lite längre fram i tiden, troligen 1930- 40- tal, har missionshuset fått en ljusare fägsättning och över entrén har ett tak byggts. Fram på 1970- talet har entrén flyttats till den södra gaveln samtidigt som den tidigare pardörren bytts mot en enkeldörr med glasat övre parti. I väster har en kordel byggts till, i övrigt ser byggnaden ut att vara sig lik.

Mellan 1976 och 1982 visar bilder att byggnaden stått oförändrad men därefter har den än en gång ändrat utseende exteriört. 1984 genomfördes en restaurering då bland annat fasaden panelades om och de äldre fönstren byttes ut mot nya. I långhuset fick fönstren en rundbågig form istället för den tidigare raka avslutningen. De nya fönstren fick mitt- och tvärpost likt de äldre men med en tätare spröjsning än tidigare. Invändigt byttes golven och nya mattor lades samtidigt som man målade om. Dagens olikfärgade omfattning kring långhusets fönster bör också ha tillkommit vid samma tillfälle liksom den nya ytterdörren.

Skorstenen som idag är borttagen finns kvar på bilder från 1982. Det är dock oklart när den avlägsnades. Idag står klockstapeln något öster om kyrkan men på en bild som visar kyrkan efter 1984 års restaurering har den samma placering som 1976, vid korets sydsida.

Klockstapeln är enligt inskription rest 1961. Den är brunmålad och har ett enkelt utförande med ett spåntäckt sadeltak som täcker klockan. Taket och klockupphängningen bärs av fyra rundstolpar stödda av två strävor var. Längs marken går balkar mellan stolpkonstruktionen och bildar formen av ett kors.