Stäng fönster Åre kn, ÅRE PRÄSTBORD 3:1 ÅRE GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÅRE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Befolkningstal 1805: värdet avser år 1810. År 1805 hade församlingarna Undersåker, Mörsil, Åre och Kall tillsammans 2688 inv.

LÄGE OCH OMGIVNING - Nya kyrkan ligger centralt i tätorten på en platå ovanför Åresjön i gränszonen mot fjällområdet (se ÅRE, DUVEDS KYRKA). På en udde nedanför ligger den gamla kyrkan. Genom dalgången passerade pilgrimsleden mot Nidaros (Trondheim). Åre gamla kyrka och Handöls kapell ligger i miljöer med kulturvärden av riksintresse. Klockstapeln norr om kyrkan uppfördes under ledning av Erik Olofsson i Rännberg och stod färdig 1760. Den består av en murad nederdel, som fungerar som stiglucka, en öppen klockvåning och en lökformad spira.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Åre gamla kyrka av sten består av ett avlångt, rektangulärt långhus, smalare sakristia i öster (ursprungligen kor) och vapenhus i västerNuvarande sakristian och långhusets östra del återstår av en korkyrka, med murar av granit och skiffer i tämligen jämna skift, uppförd under tidig medeltid, sannolikt vid 1100-talets senare del eller omkr. år 1200. Spår är synliga av igensatta trånga portaler i långhusets nord- och sydmur. I det tidigare koret finns två ursprungliga fönsteröppningar. År 1736 förlängdes långhuset åt väster och vapenhuset uppfördes. Då revs också en troligen eftermedeltida sakristia av trä på kyrkans norra sida och ett vapenhus av trä, som 1650 ersatt ett äldre. Korbågen igenmurades, nytt altare byggdes väster därom och koret inreddes till sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans östra del har en till det yttre välbevarad medeltida karaktär. Den västra delen tar upp den östras proportioner och material. Långhus, sakristia och vapenhus har oputsade murar med synligt murverk och täcks av skifferklädda sadeltak. Fönstren, från 1736, är stora och rundvälvda. Ingång på vapenhusets nordsida. Kyrkorummet täcks av stjärnvalv av trä, byggda 1736 med sparsam, målad dekor från 1753. Väggarna är vitputsade. Altaruppsatsen från 1700-talet har som altartavla en målning med Korsfästelsen. Predikstolen är daterad 1673. Den slutna bänkinredningen härrör från ombyggnaden 1736. Läktaren i nordöst byggdes under 1600-talets slut, den i sydöst 1754. Läktaren i väster byggdes 1798. År 1865 började diskussionerna om en ny kyrka, när denna stod färdig i Duved 1894 övergavs den gamla. Kyrkan användes dock sporadiskt och redan 1912 försågs taket med skiffer och yttermurarna befriades från puts. Kyrkan iståndsattes grundligt vid en restaurering 1925-26. Västläktaren förändrades något 1951 efter ritningar av arkitekt Tore Virke.