Stäng fönster Kungsbacka kn, LANDA KYRKA 1:1 LANDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LANDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger tämligen enskilt vid Lundaån, mitt i dalgången med öppen odlingsmark. Socknen består till övervägande delen av öppen odlingsmark i dalgångarna ned mot Landabukten. I övrigt utgörs landskapet av kuperade skogsmarker.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med tresidig avslutning i öster, en vidbyggd sakristia på korets norra sida och ett torn i väster. I långhusets västra del torde betydande mursträckningar av en romansk stenkyrka ingå. Denna kyrka hade ett rektangulärt långhus och ett smalare rakslutet kor. Enligt beskrivning 1788 hade koret ett murat valv, möjligen ett tunnvalv. Samma år förlängdes kyrkan österut varvid den erhöll den nuvarande koravslutningen. Något senare, 1794, tillkom tornet i väster. Sakristian tillbyggdes i samband med en genomgripande restaurering 1915 (enligt inventeringsprotokollet 1830, ATA, var sakristian tidigare inrymd i kur vid predikstolen).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad. Långhuset har sadeltak och tornet, som är relativt lågt och kraftigt, kröns av en något svängd huv och slank lanternin. Ingångar genom tornets bottenvåning samt direkt till korpartiet i sydväst. Vid restaureringen 1915 påträffades senmedeltida målningar på långhusets norra sida, bestående av figurativa arkadomslutna scener. Efter dokumentation (ATA) putsades de åter över. Målningarna håller nu, vid en pågående restaurering år 2000, åter på att friläggas, och även målningar på den södra väggen har framkommit. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med synliga tvärbjälkar och en markerad taklist. Det dekorerades 1804 med figurativt måleri av kyrkomålarna Peter Hallberg och Jacob Magnus Hultgren. Både altaruppsats och predikstol är från 1600-talet.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Cuppan till en medeltida stendopfunt förvaras på Hallands länsmuseum i Halmstad.