Stäng fönster Kungsbacka kn, BROGÅRDEN 2:2 HANHALS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HANHALS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Hanhals medeltidskyrka ligger enskilt och höglänt, mitt i skogsmarken. Kyrkan övergavs i slutet av 1800-talet till förmån för en ny kyrka, som uppfördes på en höjd ca 1 km nordöst om den gamla kyrkplatsen. Den nya kyrkan förstördes vid en brand 1936, men fick delvis kvarstå som ruin. Efter branden beslöt man att återgå till medeltidskyrkan, som 1940 åter kunde invigas till sin ursprungliga funktion. En klockstapel i äldre stil uppfördes då på en höjd invid kyrkan. Socknen består till största delen av öppen odlingsmark i anslutning till Rolfsån som i väster mynnar ut i Kungsbackafjorden.

RASERAD KYRKA / RUIN - II: belägen på annan plats (HANHALS KYRKORUIN). Hanhals nya kyrka, nu i ruin, uppfördes 1892-94 i nygotisk stil efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson. Kyrkan hade korta tvärarmar, halvrund koravslutning och torn. Efter branden 1936 stod byggnaden som ruin till 1950-talet, då murarna till största delen nedbröts.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Hanhals gamla kyrka, tidigare ruin men nu iståndsatt till församlingskyrka, är murad av sten och består av ett rektangulärt långhus med halvrunt korparti i öster, ett vapenhus i sydväst och en sakristia på motsvarande plats i norr. Stenkyrkan uppfördes med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus och ett smalare rakslutet kor. Vapenhus tillbyggdes vid okänd tidpunkt både i söder och norr. Vid en ombyggnad 1764 förlängdes kyrkan i öster. När den nya kyrkan invigts stod den gamla som taklös ruin till 1939-40, då den återuppbyggdes efter ritningar av arkitekt Fredrik Wetterqvist. Härvid omvandlades norra vapenhuset till sakristia och grundstenar från 1800-talet till ett planerat men aldrig uppfört västtorn frilades.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är både ut- och invändigt vitputsad och samtliga byggnadskroppar har tegeltäckta sadeltak. Långhusets tak är valmat över koravslutningen. Huvudingång genom vapenhuset i söder samt till korpartiet i nordost. Vid kyrkans övergivande 1895 tillvaratogs mycket av kyrkans inventarier och inredning och kunde därför senare återföras till kyrkan, exempelvis kyrkans välvda brädtak, försett med figurativt måleri från 1770 av Johannes Dürchs. Även altaruppsatsen och predikstolen från 1600-talet finns nu åter i kyrkan (altaruppsatsens corpus utgörs av ett senmedeltida altarskåp).

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkans dopfunt, sannolikt från 1200-talets första hälft, finns nu i Statens historiska museum, Stockholm. I kyrkan står en avgjutning.