Stäng fönster Ronneby kn, NORRA ERINGSBODA 1:85 ERINGSBODA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ERINGSBODA

FÖRSAMLINGSHISTORIK – Kapellag inom Tving 1736. Utbruten ur Tving 1870. Har även hetat Eriksboda.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på den platåformade högsta punkten i tätortens centrala del, dvs. mellan Södra och Norra Eringsboda. Sydost om kyrkan står en klockstapel, som fick sin nuvarande form 1788-89. Till kyrkomiljön hör moderna lokaler för skola och barnomsorg. Prästgården är belägen 600 m sydsydväst om kyrkan. Nära prästgården återfinns äldreboende. Kyrkan ligger 400 m norr om sjön Stora Blanken. Genom socknen har en av huvudvägarna mellan Småland och utskeppningshamnen Ronneby gått. Eringsboda socken består av kuperad blandskog och gränsar i norr till Småland.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Kapell uppfört i timmer 1736-38, bestående av ett spånklätt, rektangulärt långhus med ett rakslutet korparti. Rivet i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1847-49 efter ritningar av J. A. Hawerman. Kyrkan består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti och utbyggd sakristia mitt på nordväggen. Byggnaden är uppförd av liggande timmer. Kyrkan restaurerades 1932 av arkitekterna E. Graebe och P. Boberg, då bl.a. en mindre tillbyggnad i norr togs bort.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan täcks av ett plåttäckt sadeltak. De vitmålade fasaderna är klädda med stående panel och artikuleras genom pilastrar, fönstren är rundbågiga. Kyrkans ingångar är belägna i söder och väster. Vid sydingången finns ett pilasterindelat mittparti, krönt av en fronton med ett strålomgivet Gudsöga. Kyrkans nyklassicistiska exteriör är oförändrad sedan uppförandet. Även det tunnvälvda kyrkorummet har nyklassicistisk prägel trots vissa senare förändringar. Inredningen är i huvudsak oförändrad. 1932 sattes korfönstret igen med en altartavla, predikstolen flyttades, och interiören målades om. Vid en restaurering 1967 under ledning av arkitekten B. Jörgen Jörgensen målades bänkinredningen blå, sidogångar togs upp och läktarunderbyggnad samt delvis ny armatur tillkom.