Stäng fönster Östhammar kn, HARG 13:1 HARGS KYRKA

Historik
Hargs kyrka ligger på kronomark i socknens norra del, i det som på 1600-talet blev Hargs bruk. En tidigare träkyrka, uppförd under 1200-talet, förmodas ha funnits på platsen. Den nuvarande kyrkan är till största delen byggd av gråsten och putsad. Långhuset och den polygonala kordelen täcks av ett mansardtak, vidbyggd sakristia i norr och västtorn med låg pyramidformad huv. Ingång sker genom tornet, ett medeltida vapenhus revs i samband med tornbygget 1782. Sakristian antas ha tillhört den tidigare träkyrkan. Kyrkans nuvarande långhus utgjorde hela den medeltida kyrkan. Nuvarande kor och torn tillkom under senare hälften av 1700-talet. 1803 fick taket sin nuvarande form. 1904 restaurerade kyrkans interiör enligt tidens idéer om medeltida stil, under ledning av arkitekt C A Ekholm. Vid 1953-års restaurering, arkitekt Ärland Noréen, återfick kyrkans inredning sin 1700-talskaraktär och valvens ursprungliga kalkmålningar togs fram på nytt.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996