Stäng fönster Uppsala kn, SKOGSTIBBLE 6:1 SKOGS-TIBBLE KYRKA

Historik
Skogs-Tibble kyrka är belägen där Sävaåns dalgång övergår i skogsmark. Svåra grundförhållanden har vållat problem. En träkyrka kan ha funnits på platsen, brandlager har hittats under golvet och norr om nuvarande kyrka. Gravkapellet på kyrkogårdens sydvästra sida uppfördes 1934.

Den nuvarande kyrkan har rektangulärt långhus, smalare absidkor, sakristia på korets nordsida och vapenhus på södra sidan av långhusets västra del.

Kyrkans kärna, långhusets två östra travéer och absidkoret, härstammar från romansk tid, 1100-talet. Under slutet av 1400-talet förlängdes långhuset med den västra travéen, vid samma period tillkom nuvarande sakristia och vapenhuset. Valven har daterats till 1490-talet, den romanska delens valv är troligen slagna efter de andra.

1646 vitmenades kyrkan invändigt. Yttertaket fick sin nuvarande låga form vid 1879-års restaurering då gavlarna sänktes. Kyrkan putsades utvändigt 1884 och gavlarna fick då sina trappstegsfriser. 1929 återställdes interiören i mer ursprungligt skick genom att man satte igen östra korfönstret och öppnade det ursprungliga södra, altaret gjordes fritt och kyrkorummet fick ny färgsättning.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996