Stäng fönster Nyköping kn, NYKYRKA 1:1 NYKYRKA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STIGTOMTA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Uppgått i Stigtomta 1994. Befolkningstalen avser Nykyrka.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på ett impediment i åkermarken i ett småskuret sprickdalslandskap. Hormesta säteri ligger närmast i öster. Socknen ligger i den södra delen av sörmländska sjöplatån.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett smalare, rakslutet kor med sakristia i norr och gravkor i öster. Betydande delar av den romanska stenkyrkan återstår alltjämt. Koret var ursprungligen absidförsett. På 1600-talet förlängdes kyrkan med fem meter mot väster, skarven mellan medeltidskyrkan och tillbyggnaden syns i muren som en lodrät putsrand på den norra och södra sidan. Troligen höggs också triumfbågen bort vid detta tillfälle. På en teckning från 1686 finns ett numera rivet vapenhus i trä i sydväst, det är osäkert när detta tillkommit. Förmodligen vid 1700-talets mitt lät man riva absiden för att istället uppföra ett åttkantigt gravkor på platsen. 1765 tillkom sakristian. Vid en sockenstämma 1814 beslöt man att lägga kyrkan öde. Byggnaden stod så småningom som en ruin när man under 1920-talet beslöt att åter sätta den i stånd.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Inför 1920-talets restaurering stod kyrkan delvis som ruin. Gravkoret och sakristian som efter 1814 också tjänat som gravkor var i gott skick men långhusets valv hade störtat in. Under ledning av Erik Lundberg insattes ett plant trätak i långhuset i stället för de nedrasade valven. Man öppnade den södra ingången igen och murade upp en triumfbåge mellan kor och långhus. Sakristian återfick sin funktion. Långhus, kor och sakristia täcks av sadeltak, gravkapellet har ett mjukt svängt tak. Ingång i väster och söder. Det medeltida kyrkorummet var välvt, sannolikt under senmedeltiden. Det valv som nu finns kvar i koret härrör dock från 1600-talet. Långhusets plana innertak av trä härrör från 1920-talets restaurering. Restaureringen präglar även i övrigt interiören. Den vid restaureringen nymurade triumfbågen har spetsig form. Vid en auktion 1815 försvann de flesta äldre inventarier, bland dem altartavlan och predikstolen. Nuvarande predikstol, läktare och bänkinredning är från 1929. Altartavlan är en målning av Ernst Söderberg från 1943. En cuppa med arkadmotiv är bevarad från en medeltid dopfunt.