Stäng fönster Knivsta kn, LAGGA 3:1 LAGGA KYRKA

Historik
Lagga kyrka är belägen nederst på Laggabergets norra sluttning, invid den forntida vattenled som förband Uppsala med Garnsviken. I socknen ligger Mora äng, där svearna samlades för att välja kung.

Det är en medeltida salkyrka uppförd i gråsten. Planen är rektangulär med sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkan har sadeltak och putsade fasader.

Långhus och sakristia uppfördes under 1200-talets senare del eller början av 1300-talet. På vinden syns skelettet till ett klöverbladsformigt trätunnvalv, vanligt vid denna tid. Vapenhuset tillkom under 1400-talet. Kyrkans kryssvalv slogs under 1400-talets tidigare hälft samt bemålades. Kyrkan omdekorerades, det yngre målningslagret kan dateras till 1498 enligt en inskription, och kan föras till Albertus Pictors skola.

Väggarnas målningar överkalkades 1747, då fick även fasaderna sin rappning. Fönstren förstorades 1815. Vapenhusets gavelröste tillkom 1870. Interiören återfick sin medeltida karaktär vid Evert Milles restaurering 1926-27.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996