Stäng fönster Vara kn, EDSVÄRA 27:1 EDSVÄRA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - EDSVÄRA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Borga införlivad 1552. Ballstorp införlivad efter 1552.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är högt belägen i utkant av mindre samhälle i odlingsmark. Bygatan kantas av alléer. Edsvära socken ligger öster om Vara.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka, sannolikt av medeltida ursprung, men i övrigt okänd utformning. Enligt inventeringsprotokoll 1829, ATA, blev kyrkan tillbyggd i väster 1757 och tio år därefter i öster. Vid inventeringstillfället hade kyrkan tillbyggd sakristia, av obekant ålder. Så vitt känt återstår inga murar. Ny kyrka uppfördes sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1859 och består av långhus med rakt avslutat korparti, utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan uppfördes i tidstypisk, nyklassicistisk stil och är både till exteriör och interiör tämligen välbevarad. Kyrkans murar är vitputsade ut- och invändigt samt genombryts av rundvälvda fönsteröppningar; västtornet kröns av huv och balustradomgiven lanternin. Sydportal med utskjutande omfattning. Ingång även i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet täcks av ett brädvalv med profilerad taklist; rundfönster i östgaveln. Altaruppsats från byggnadstiden med arkitektonisk omfattning och kors med svepduk. Predikstolen kompletterades med nytt ljudtak vid restaureringen 1952-53 efter förslag av arkitekt Adolf Niklasson. Även inbyggnaderna under läktaren härrör från sistnämnda tillfälle. Sluten bänkinredning.