Stäng fönster Ulricehamn kn, FINNEKUMLA 15:1 FINNEKUMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FINNEKUMLA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ensam längs väg på näset mellan Yttre Åsunden och Sämsjön i sparsam odlingsmark. Nära kyrkan finns två järnåldersgravfält. Finnekumla ligger ca 15 km sydväst om Ulricehamn.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med rakslutet korparti och sakristia i norr. Vid västgaveln ett trätorn. Kyrkans byggnadshistoria är oviss. Av en medeltida stenkyrka återstår sannolikt betydande partier i väster, men dess ålder och utformning är inte närmare känd. Ett visitationsprotokoll från 1830 visar att kyrkan då hade dagens bredd. Ett vapenhus av okänd ålder och utformning fanns i väster. Kyrkans nuvarande planform härrör från en om- och tillbyggnad vid 1800-talets mitt (1850-51; västtornet kan dock vara något äldre). Kyrkan förlängdes i öster och torn och sakristia tillbyggdes.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är välbevarad från 1800-talets mitt och utgör ett representativt exempel på byggnadstidens nyklassicism. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundvälvda fönsteröppningar. Det brädfodrade västtornet kröns på brukligt sätt av huv och lanternin. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet och den fasta inredningen härrör i allt väsentligt från tiden för ombyggnaden. Kyrkorummet täcks av ett flackt brädvalv (påträffade bräder tyder på att kyrkans äldre innertak var figurativt bemålat under 1600- eller 1700-talen). Altarprydnad, predikstol och bänkinredning förvärvades vid 1800-talets ombyggnad och bidrar till interiörens homogena, nyklassicistiska stilkaraktär. Altarväggens fönsteröppning (med glasmålning från 1929) omges av tempelfront, målad direkt på putsen. I senare tid har dock det förgyllda träkorset flyttats från korfönstret till långhusets norra vägg.