Stäng fönster Uddevalla kn, LJUNG 1:29 M.FL. LJUNGS GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: LJUNG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Gamla kyrkogården och Ljungs gamla kyrka, ligger ett stycke in från kusten i anslutning till odlingsmarken, ca 400 m sydost om Ljungs nya kyrka. Båda kyrkorna är lokaliserade i södra delen av Ljungskile och ligger också nära Bratteforsån. Omedelbart öster om den nya och norr om den gamla kyrkan ligger en fornborg. Socknen består av odlingsmark i de smala dalgångarna närmast havet och därinnanför övervägande kuperad och berglänt skogsmark. Ljungs socken ligger ca 2 mil söder om Uddevalla

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Ljungs gamla kyrka är murad i sten och består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, samt ett gravkor på långhusets nordsida. Fristående klockstapel. Kyrkan uppfördes troligen under äldre medeltid. Av denna kyrka, som tidigare haft ett smalare rakslutet kor, återstår idag större delen av långhuset. Vid en ombyggnad 1729-33 skall kyrkan ha erhållit det befintliga korpartiet. Enligt en grävningsrapport från 1918 (ATA) skulle emellertid koret ha förändrats redan under 1600-talet. Kyrkan har haft tre vidbyggda gravkor. 1735 respektive 1747 uppfördes två gravkor i öster, vilka emellertid utrymdes omkring 1833 och sedan revs. Det ännu kvarstående gravkoret uppfördes 1807 och används nu som förråd. Vapenhus av trä i väster, av okänd ålder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - I samband med en större reparation under 1620-talet anskaffades altaruppsats och 1634 predikstol. Interiören målades 1791 av Johan Henric Dieden. Kyrkan, som ansågs vara för liten, övergavs 1904. Inventarier och byggnadsdetaljer såldes på auktion och enligt uppgift (ATA) skall en stor del av virket ha använts vid uppförandet av Villa Forntid i Lyckorna.

Efter några år stod kyrkan som ruin. 1919 konserverades murarna under ledning av arkitekt Anders Roland. En ny konservering och tillika restaurering utfördes 1937 efter förslag av arkitekt Axel Forssén. Murarna lades under sadeltak, som valmades över koret. De sex stora fönstren erhöll sin nuvarande form. Långhuset täcktes med ett tunnvalv, koret med ett hjälmvalv. Eftersom Ljungs nya kyrka (se Ljungs nya kyrka) skadats av fukt övervägde församlingen att iståndsätta sin gamla kyrka, och så skedde också. Inredningen tillkom omkring 1950 efter förlag av Knut Nordenskjöld och resulterade i en modern interiör med inslag av nyklassicism. Kyrkan återinvigdes och klockstapeln återuppbyggdes 1951.

Uppgifterna sammanställda av Riksantikvarieämbetet Byggnadsregistret / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1996.