Stäng fönster Uddevalla kn, ÅSEN 1:18 HÖGÅS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: HÖGÅS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger avskilt, på en terrass på Högåsbergets nordvästra sluttning. Till kyrkomiljön hör två f.d. skolhus, nu nyttjade som församlingshem respektive förskola. Högås ligger på Bokenäslandet och mitt emellan två större dalgångar, i norr och söder. I dalgångarna, som ansluter till Havstensfjorden, finns öppen odlingsmark med den relativt glesa bebyggelsen i direkt anslutning. Högås socken är belägen ca 15 km väster om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Kyrka av sten, sannolikt av medeltida ursprung. Kyrkan hade troligen under 1700-talet ombyggts i öster och då fått ett tresidigt avslutat korparti. Ett murat vapenhus fanns i väster, med påbyggt klocktorn av trä. På tornflöjeln stod årtalet 1662. Kyrkorummet hade ett välvt innertak av trä med figurativa målningar, troligen från förra hälften av 1700-talet. Kyrkan revs i samband med att ny uppfördes i nära anslutning till den gamlas plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1868-69 och består av långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr samt torn i väster. Ritningarna utfördes av Otto August Mankell.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Arkitekturen och inredningen har nyklassiska drag och utgör ett tidstypiskt exempel på en landsortskyrka i Bohuslän. I väster reser sig ett torn med sadeltak. Fönsteröppningar och portaler är höga och har rundbågig form. Tornets bottenplan fungerar som vapenhus. Ytterligare en ingång för menigheten finns i södra långhusmurens mittparti. Långhuset täcks av ett tredingstak som i koret uppvisar dekorativt måleri. Altarprydnaden utgjordes i äldre tider av ett kors. Det ersattes 1931 av en altartavla målad av John Hedæus. Utmed västra kortväggen sträcker sig orgelläktaren. Den öppna bänkinredningen nere i kyrkan härrör från dess byggnadstid men är sedermera ombyggd.

Dopfunt av trä, från 1697 enligt 1830 års inventarium.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret/Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1996.