Stäng fönster Uddevalla kn, GRINNERÖDS PRÄSTGÅRD 2:1 GRINNERÖDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: GRINNERÖD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på Grinneröd prästgårds ägor och ca 1,5 km väster om Grinnerödssjön. Läget är något avskilt från ett villaområde i söder. Prästgården ligger knappt 200 m nordost om kyrkan. Mellan kyrkan och prästgården återfinns ett större skogklätt gravfält. Kyrkan och bebyggelsen ansluter till en större dalgång med öppen odlingsmark. I övrigt består socknen av kuperad skogsmark. Grinneröds socken är belägen söder om Ljungskile.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med rundat korparti, sakristia i norr och torn i väster.

I: Stenkyrka, troligen med ursprung i äldre medeltid. Gustaf Brusewitz avbildar 1957 en kyrka bestående av rektangulärt långhus och ett smalare, rakslutet kor. Omkring 1757 påbörjades arbetet med tornet (möjligen ingick äldre delar; Brusewitz återger en ljudöppning i öster närmast av romansk typ). Ett vapenhus i väster fanns vid tiden för avbildningen. I samband med besiktning 1854 talas om "gamla koret jämte hvalfvet", ovisst dock om man därmed avsåg ett välvt innertak eller triumfbågsöppningen. Långhusets innertak hade figurativa målningar, troligen från förra hälften av 1700-talet. Av kyrkan kvarstår endast tornet och västgaveln, dock i ombyggt skick. Huruvida partier kvarstår av den äldre kyrkan är inte säkert känt.

II: Det nuvarande långhuset uppfördes 1858-59. Föregångarens kvarstående torn omgestaltades i de övre delarna. Ritningarna utfördes av byggmästare Anton Persson, Bollebygd. Sakristian var ursprungligen inrymd i korpartiet. Den befintliga sakristian tillbyggdes 1942 efter ritningar av arkitekt Gustaf Ljungman.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är förhållandevis välbevarad från 1850-talets nybyggnad, då också tornet erhöll sina trappgavlar, ett ovanligt drag för Bohuslän. Tornets bottenplan fungerar som vapenhus och har portal mot väster. En ursprunglig långhusportal i söder igensattes vid restaureringen 1942, men i dess övre parti utsparades en fönsteröppning. Interiören täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. Utmed långhusets västra kortsida sträcker sig orgelläktaren. Dess bröstning pryds sedan 1943 av fyra 1700-talsskulpturer. Närmast har de flyttats från altaruppsatsen. Hit flyttades de vid okänd tidpunkt efter att ursprungligen ha dekorerat läktarbarriären i den gamla kyrkan. Vid restaureringen 1942 borttogs en triumfbåge från 1902, samt även dekorativt muralmåleri. Altaruppsatsen och predikstolen i barock härrör från ortens äldre kyrka. Både dessa rikt skulpterade konstverk snidades under 1600-talet, möjligen vid Hans Swants verkstad i Göteborg, Den förstnämnda tillkom 1672. Predikstolen målades 1675 av Anton du Bois. Bänkinredningen är sluten. Den ombyggdes 1943.

Dopfunt av sandsten, 1600-talets andra hälft. Från gamla kyrkan.