Stäng fönster Umeå kn, NORRBYN 4:1 SNÖANS FISKEKAPELL

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Snöans fiskekapell, Hörnefors, är belägen på enslig skärgårdsö utan övrig bebyggelse. Den lilla enkla byggnaden från omkring år 1800 med profan karaktär är övre Norrlands minsta kyrkobyggnad. Grundplanen är rektangulär med koret i öster. Ingången är byggd i ett litet vapenhus intill västgaveln. Väggarna är av panelklätt liggtimmer och står under sadeltak. Interiören är ytterst enkel med timmerväggar. Ovanför altarväggens fönster hänger en tavla med Korsfästelsen, skänkt på 1880-talet. Predikstolen utgörs av en rundad skärm av stående plank. Bänkinredningen är öppen och av släta plankor. I början av 1900-talet var kapellet mycket förfallet. 1923-24 lades nytt yttertak, ny brädfodring utfördes och nya fönster insattes. På 1960-talet utfördes en allmän upprustning, och ytterligare en efter vandalisering 1971.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999