Stäng fönster Skellefteå kn, LÖVÅNGERS PRÄSTBORD 9:75 LÖVÅNGERS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Lövångers kyrka, Sankta Anna kyrka, är belägen i gammal kulturbygd och nära en havsvik. Intill kyrkan ligger en stor, välbevarad kyrkstad med anor från 1600-och 1700-talen. Sannolikt har en tidigare kyrka stått på ungefär samma plats som den nuvarande, senmedeltida salkyrkan av gråsten med inslag av tegel. Här slogs två rikt utarbetade stjärnvalv, kanske sekundärt. Redan under medeltiden stod en sakristia i norr och ett vapenhus i söder. 1649 tillbyggdes en travé mot väster. Gamla sakristian av trä revs och en ny uppfördes, eventuellt även det nuvarande vapenhuset. Utmed västgaveln byggdes en läktare. Kring 1700 talets mitt upptogs och förstorades fönsteröppningar och ny inredning anskaffades. 1889 utbyttes spåntaket mot plåttak. 1909 vidtogs omfattande förändringar under Fredrik Falkenberg. Sakristian byggdes ut och ovanpå denna byggdes en läktare. Ny altaranordning ritades av Falkenberg, likaså glasmålningen i koret, utförd av Neuman & Vogel. Bänkinredningen är öppen. Underhållsarbeten och renovering utfördes 1934-37 under ledning av Birger Dahlberg.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999