Stäng fönster Robertsfors kn, KYRKOGÅRDEN 1 ROBERTSFORS KYRKA

Historik
Företaget Robertsfors bruk och Kempe hade stort inflytande både över livet i Roberts-fors och över utvecklingen av samhället, med bl.a. ny stadsplan och egnahem. Fortsatt folkökning gjorde kapellet för litet, så det revs och en ny större kyrka uppfördes av bolaget 1889. Det var en monteringsfärdig katalogträkyrka från Ekmans snickerifabrik i Stockholm. Kyrkan var utformad som en långhuskyrka med utanpåliggande strävor, uppåt avsmalnande västtorn och sakristia i öster. Den hade en rik panelarkitektur och var på samma gång otraditionell och med antydda gotiska motiv. Kyrkan låg strax utanför bruksområdet och förbands med disponentbostaden av en allékantad väg, som det fortfarande finns kvar rester av (både vägen och allén). Brukskyrkan övertogs av Bygdeå församling 1917, men uppfattades som omodern eller rent av oestetisk och revs utan större protester 1956, för att ge plats för den nuvarande putsade kyrkan på samma plats, ritad av Ivar Tengbom, Stockholm. Detta är förklaringen till den nya kyrkans placering och till att kyrkogårdarna är äldre än kyrkan.

Robertsfors tredje och nuvarande kyrka uppfördes 1957-1958, efter ritningar av arkitekt Ivar Tengbom, Stockholm.