Stäng fönster Tibro kn, RANSBERG 4:1 M.FL. RANSBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RANSBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Del till Karlsborgs garnisonsförsamling vid dess bildande 1831.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i höjdläge ensam med prästgård vid Börtebäckens utlopp i sjön Örlen på gränsen mellan odlingsbygd och skog. En spånklädd klockstapel från 1760 står på kyrkogården. Ransberg ligger ca 7 km nordost om Tibro.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och invändigt något smalare kor (församlings- och altarrum är invändigt även åtskiljda av en triumfbågsmur), sakristia i norr och ett litet vapenhus framför sydportalen. Ingång även på västgaveln. Kyrkans byggnadshistoria är oviss. Kyrkan torde dock till sin kärna härröra från äldre medeltid. Korets egenskaper tyder på att det uppförts omkring 1300. Sakristian är medeltida och kan möjligen vara samtida med koret. Långhuset förlängdes i väster 1760. Ett äldre vapenhus revs 1891 för att ersättas med det befintliga. Sakristian tillbyggdes något i väster 1970 efter ritningar av arkitekt Hans Lindén.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Salkyrkan är vitputsad under ett sadeltak med brant fall; rundvälvda fönsteröppningar. Det 1890 tillbyggda vapenhuset i enkel nygotik förändrades delvis 1970 för att bättre harmoniera med stenkyrkans äldre stilkaraktär. Såväl kor som sakristia är kryssvälvda. Korets samtida valv är förstärkt med konsolburna ribbor och kröns av en slutsten, liksom konsolerna skulpturalt utsmyckad. Mellan kor och sakristia påträffades vid restaureringen 1930 en portal med kalkstensomfattning, som delvis skadats vid en senare höjning av korgolvet. Kyrkans interiör är framförallt präglad av restaureringen 1930, efter förslag av arkitekt Allan Berglund, då flera tillskott från1890-talet avlägsnades. Bl. a. påträffades under det pärlspontade innertaket ett äldre, med målad, vegetativ dekoration från tidigt 1700-tal. Dess dåliga kondition innebar att innertaket i stort sett helt fick förnyas, med rekonstruerad 1700-talsutsmyckning. Predikstol och läktarbarriär från 1600-talets andra respektive 1700-talets första hälft. Glasmålning i koret från 1960 av konstnär Harald Lindberg. Läktarunderbyggnad från 1970.