Stäng fönster Stenungsund kn, KYRKENORUM 7:1 NORUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: NORUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger enskilt tillsammans med några enstaka gårdar. Byn heter Kyrkenorum och skils därmed från Strandnorum vid kusten. Kyrkplatsen ligger relativt högt och fritt samt ansluter till dalgången med öppen odlingsmark som leder ned mot Hakefjorden i sydväst. Norr om kyrkan finns en rad kyrkstallar och i väster ett församlingshem (1980-tal). Norums socken ligger i det bohusländska fastlandets kustbygd och upptas till stor del av tätorten Stenungsund.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Medeltida stenkyrka, av okänd utformning. Ett torn med bottenvåning av sten och övre del av trä tillbyggdes 1785. Riven, förutom delar av långhusets västgavel och tornet, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.
II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1847 intill den äldre kyrkans kvarstående torn, samt med återbruk av delar av långhusets västgavel. Uppförandet skedde under ledning av byggmästaren Petter Pettersson från Sandhult i Västergötland. Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr; västtornet är nedtill murat, men upptill av trä. Tornets bottenvåning tillbyggdes 1999 (ej med på planen).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhus och korparti har gemensamt sadeltak, valmat i öster. Ingång i väster via tornets bottenplan, som fungerar som vapenhus. Kyrkorummet har förändrats sedan byggnadstiden. Det täcks av ett tunnvalv, som målades på 1890-talet av en konstnär Wallström från Lödöse (troligen Martin W eller hans son Teodor). P.g.a. sitt dåliga skick övertäcktes de med masonitplattor vid en restaurering 1932, efter förslag av arkitekt Axel Forssén. Sakristians tak är dekorerat med en 1700-talsmålning från ett profant hus. 1932 dekorerades fönstersmygarna av en lokal konstnär i samband med restaureringen. Altaruppsatsen och predikstolen från 1600-talet i barock härrör från samma verkstad. De har stått i den äldre kyrkan. Altaruppsatsen från 1635 är arkitektoniskt uppbyggd. De ursprungliga målningarna är från 1670. De främre, slutna bänkarna är från 1650. Även den övriga bänkinredningen från 1847 är sluten. Den ombyggdes på 1932. Utmed långhusets västra kortsida sträcker sig orgelläktaren från kyrkans byggnadstid, sedermera breddad.

Altarkrucifix, 1700-tal. Dopfunt, ek, 1895, kopia av funt från 1100-talet, nu i SHM.