Stäng fönster Hultsfred kn, MÅLILLA 21:1 MÅLILLA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Redan vid en biskopsvisitation 1768 blev de båda träkyrkorna i Gårdveda (medeltida) och Målilla (byggår 1614) utdömda. Först 1800 kunde församlingarna dock enas om att tillsammans bygga en ny stenkyrka. Den nya kyrkan uppfördes i Målilla1820-22 av stiftsbyggmästaren och direktören Johan Holmberg från Linköping efter ritningar från 1818, utförda av Per Wilhelm Palmroth. Invigning förrättades 16 maj 1824 av biskop Marcus Wallenberg.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Huvudingångar genom torn och mittportal på sydfasaden. Separat ingång till sakristian i norr.

EXTERIÖR - En nyklassicistisk exteriör utförd enligt 1818 års ritning med vissa förändringar. Den palladianska utformningen av ljudöppningarna, rusticeringen kring sydportalen samt hörnpilastrarna förekommer ej på den approberade ritningen, som avsåg en enklare fasadutformning. Förutom att lanterninen har försetts med tornur och förstorats något har sannolikt ingen större förändring senare skett av exteriören.

INTERIÖR - Kyrkorummet domineras nu i korpartiet av den stora altartavlan, målad av Einar Forseth 1953. Predellan därunder är utförd av Axel Wallenberg samma år. Ursprunglig altarring med grisaillemålningar av en okänd 1800-talskonstnär. Från början var predilstolen placerad på väggen ovanför altaret med direktuppgång från sakristian men flyttades 1953 till nordväggen. Bänkinredningen är delvis ursprunglig liksom läktaren. Orgelfasaden ritad av Carl Gustaf Blom Carlsson 1847. Den dominerande och med fönster försedda läktarunderbyggnaden har tillkommit under senare år.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993