Stäng fönster Borgholm kn, FÖRA KYRKA 1:2 FÖRA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Föra kyrka, belägen på Ölands smalaste del, består av ett rektangulärtkyrkorum med korparti och utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Av den medeltida klövsadelskyrkan kvarstår västtornet. 1828-29 foga- des till detta den nuvarande kyrkans långhus och sakristia, och tornet försågs med en lanternin. Grundmurarna till den raserade, äldre kyrkanligger kvar under golvet. I det mycket välbevarade försvarstornet - med välvda rum, avträde, förvaringsbjälkar - finns rester efter en stavkyrka. Ingångar leder genom två tornportaler och en mittportal på sydsidan in i det tunnvälvda kyrkorummet, som lyses upp av rundbågiga fönster- öppningar. Interiören, i stort sett oförändrad, domineras av den från den äldre kyrkan övertagna altaruppsatsen, och det draperi- och arkitekturmåleri som den, i sitt nya sammanhang, ramats in med. Även väggen bakom den likaledes övertagna predikstolen är prydd med draperimåleri. Två ursprungliga rundbågiga öppningar mellan tornet och och långhuset har återupptagits vid renoveringen 1955-56.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter beslut om nybygge 1819 och 1826 uppfördes kyrkan 1828-29 som ersättning för den medeltida klövsadelskyrkan av byggmästaren Petter Ekholm från Borgholm. Ritningarna hade utarbetats av Carl Gustaf Blom Carlsson 1826. Det medeltida västtornet behölls och försågs med lanternin. Kyrkan invigdes 24 juni av biskop Anders Carlsson af Kullberg.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster, torn i väster. Ingångar genom två tornportaler från väster och en mittportal på sydsidan. Ny sydportal 1863 samt separat ingång till sakristian från öster. Murarna uppförda av spritputsad kalksten. Hörnpartierna slätputsade. Taklist av röd, huggen kalksten, på tornet av svartmålat trä. Enkupigt tegeltak, på torn- och lanternintak kopparplåt.

EXTERIÖR - Utförd enligt ritningen från 1826. På den åttkantiga lanterninen tillkom dock ljudöppning i varje fält i stället för i vartannat. Ritningens föreslagna fönstersättning på tornet kom aldrig till stånd. De ursprungliga små fönstren och gluggarna, parvis placerade på byggnadskroppen, bibehölls. Långhusportalens och sakristieportalens utformning härstammar från1863 års renovering.

INTERIÖR - Oförändrad förutom i västpartiet, där två ursprungliga, rundbågiga öppningar tagits upp mellan vapenhuset i det medeltida tornet och kyrkan. När murpartiet mellan öppningarna har mittkolonnen från det medeltida långhuset placerats. Altaruppställningen utfördes ursprungligen för den äldre kyrkan av Anders G Wadsten 1776. För att bättre anpassa denna lilla altaruppsats till det nya, stora kyrkorummet målade 1831 en målare Lundberg eller Lundgren, eventuellt identisk med Peter Lundgren, draperier direkt på korväggen runt altaruppsatsen. Samtidig tillkom draperiet bakom predikstolen. Den ursprungliga altartavlan är sedan 1873 övermålad med en ny målning, "Kristus på korset", utförd av Nils J Jonsson. Den arkitektoniska inramningen runt altaruppställningen, delvis målad ovanpå den gamla draperimålningen, samt grisaillemålningen på väggen ovanför lunettfönstret tillkom samtidigt. Predikstolen är utförd av Jonas Berggren 1762 och målad av Anders G och Paul Wadsten samma år. Av den äldre bänkinredningen återstår skärmar och dörrar medan sittbänkarna är från 1955. Läktaren ombyggdes delvis samtidigt. Orgelfasaden härrör från 1872 års orgel.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993