Stäng fönster Gotland kn, ÖJA KYRKOGÅRDEN 1:1 ÖJA KYRKA

Historik
Öja kyrka är med undantag för sakristian uppförd under medeltiden. Den nuvarande kyrkobyggnaden har föregåtts av en absidkyrka från 1100-talet av vilken man vid utgrävningar återfunnit grundmurarna. Från detta århundrade är även en dopfunt av anonymmästaren ”Byzantios” bevarad.

Under 1200-talets första hälft började 1100-talskyrkan förnyas genom att det nuvarande koret med sin invändiga absid med två flankerande absidrum byggdes, och i slutet av samma århundrade tillfogades långhuset. Tornet tillkom på 1300-talet som ett verk av den anonyme stenmästaren Egypticus och hans verkstad. Sakristian är den enda byggnadsdel som inte härstammar från medeltiden, den uppfördes på 1850-talet.

Av utvändiga förändringar sedan byggnadstiden kan nämnas att man på 1600-talet uppförde stödmurar mot långhusets södra och norra sidor, samt att yttertaken delvis belades med tegel under 1600- och 1700-talen. 1830 anges t.ex. att långhusets södra takfall var belagt med tegel och den norra med bräder. Vid slutet av 1800-talet lades falsad slätplåt på hela långhustaket.

1938-39 genomfördes en omfattande yttre och inre restaurering efter förslag av arkitekt Erik Fant, Stockholm. I kyrkorummet togs de medeltida muralmålningarna fram. Nytt golv lades i koret som också sänktes ett steg. Ny bänkinredning och ny altarrundel tillkom. Epitafierna, altaruppsatsen och predikstolen restaurerades, och det praktfulla triumfkrucifixet återupphängdes i triumfbågen.

1946 gjordes en omfattande reparation av tornhuven nybyggdes efter förslag av länsarkitekt Olle Karth, Visby. I princip nybyggdes huven då endast delar av bottenstyckena bibehölls.