Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, NORRLANDA KYRKOGÅRDEN 1:1 NORRLANDA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
Norrlanda kyrka är i sin helhet uppförd under medeltiden. Kyrkans äldsta parti är tornets nedre del, uppförd i början av 1200-talet och därmed fullbordande ett romanskt kyrkobygge. Den romanska kyrkans kor och långhus revs när det nuvarande koret, sakri¬stian och långhuset byggdes. Koret kom till vid mitten av 1200-talet me-dan långhuset uppfördes ca 100 år senare. Då byggdes också tornet på till sin nuva-rande höjd. Även kyrkogårdens två stigluckor, varav den norra har en unik utform-ning med dubbla valvbågar, är i sin helhet medeltida.
Några nämnvärda, utvändiga förändringar av kyrkobyggnaden har inte gjorts sedan byggnadstiden.

En omfattande invändig restaurering utfördes 1889 efter förslagsritningar av arkitekt Gustaf Lindgren (1863-1930), Stockholm, då merparten av kyrkans inredning och inventarier från 1600- och 1700-talen revs ut och ersattes med nya i nygotisk stil. Delar av den äldre inredningen finns bevarad i Gotlands fornsal, och i Statens historiska museum i Stockholm förvaras resterna av kyrkans för svenskt vidkommande unika orgel från 1400-talet.

Restaureringen av Norrlanda kyrka är ett av Lindgren tidigaste verk. Han var då anställd vid Överintendents¬ämbetet, Riksantikvarieämbetets föregångare. Förutom praktiserande arkitekt verkade han de sista 25 åren av sitt liv som lärare i arkitekturhistoria vid Tekniska högskolan. Han ritade i en historiskt och patriotiskt förankrad stil, ofta med anknytning till svensk barock, eller, som i Norrlanda, nygotisk stil. Av byggnader han utfört kan nämnas polishuset på Kungsholmen i Stockholm (1903-11), länsresidenset i Karlskrona (1908-10) och rådhuset i Motala (1894), samt ett flertal fängelsebyggnader på olika platser i landet. På Gotland är han kanske mest bekant för 1890-talsrestaureringen av Burmeisterska huset i Visby, vilken i Gunnar Svahnströms monografi över huset 1942 får följande karaktäristik: ”Vid 1900-talets ingång var Burmeisterska huset täckt av ett vanprydande plåttak, timmerväggarna beklädda med gulmålad panel av stående bräder och ingångarna prydda med stilvidriga, fornnordiska baldakiner.”

1953-54 utfördes ånyo en ut- och invändig restaurering efter förslag av länsarkitekt Olle Karth, Visby. Av de utförda åtgärderna kan nämnas en omfattande reparation av tornhuven, nytt klockdäck och nytt nedre vattendäck, reparation av övriga ytter-tak, samt uppsättning av hängrännor på långhustaket. Vidare putsreparation och kalkavfärgning av fasaderna och nya glas i samtliga fönster och nya fönsterbänkar av kalksten i tornet. Invändigt revs läktaren, trägolvet sänktes, kalkmålningar togs fram och väggar och valv kalkades. Det mesta av ”Passionsmästarens” muralmålningar från 1450-talet har dock aldrig varit överkalkade.