Stäng fönster Gotland kn, KÄLLUNGE KYRKOGÅRDEN 1:1 KÄLLUNGE KYRKA

Historik
Källunge kyrka, en märklig hybrid mellan romanskt och gotiskt, bildar ett tydligt blickfång i det flacka landskapet. Den medeltida stenkyrkan består av ett litet långhus med västtorn (1100-talets förra del eller mitt) vars absidkor utgrävdes 1951, samt av ett ovanligt stort, gotiskt kor (1300-talets förra del eller mitt) vilket fungerar som långhus, medan det romanska långhuset numera bildar förhall. Sakristian på norra sidan är samtida med koret. Meningen var att ersätta romanskt långhus och torn med en utvidgning åt väster av den gotiska kyrkan (rester av grundmurar på norra sidan minner om dessa ofullbordade planer). Tornet påbyggdes dock med en våning under gotisk tid och fick sin spira; ringkammaren välvdes och muröppningen till långhuset vidgades. Kyrkan har en karakteristisk silhuett med det höga koret, vars sadeltak är valmat åt väster, och tornet med spira, sammanbundna av det låga romanska långhuset. Det romanska långhusets sydportal (från mitten av 1300-talet) har märkliga kapitälreliefer, vilka skildrar scener ur medeltida profant liv. Även korets sydportal är rikt utsirad. Fragment av bysantinska kalkmålningar finns bevarade i den romanska delen, som aldrig haft valv. I den treskeppiga gotiska hallen, med sina sex tältvalv, finns rester av målningar från 1300-talet och 1400-talet ("Passionsmästaren"). Kyrkan har restaurerats 1920 och 1933, samt1951 efter förslag av arkitekt Erik Fant.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.