Stäng fönster Gotland kn, BUTTLE KYRKOGÅRDEN 1:1 BUTTLE KYRKA

Kyrkans byggnadshistoria
Buttle kyrka är i sin helhet uppförd under medel¬tiden. Den uppfördes med absidkor i öster, ett torn i väster och däremellan i ett långhus, samtliga byggnadskroppar i romansk stil. Absidkoret och långhuset anses vara byggda under 1100-talets senare hälft, tornet fullbordades vid 1200-talets början. På 1300-talets mitt moderniserades byggnaden något – absiden revs för att ge plats åt ett större kor, vilket förlängdes åt öster. Även sakristian uppfördes på 1300-talet.
Invändigt dekorerades långhus och ringkammare av ”Passionsmästarens” verkstad vid 1400-talets mitt.
Sedan byggnadstiden har endast smärre ändringar gjorts på kyrkans exteriör, i mitten av 1700-talet byttes korets faltak mot tegeltak. Långhusets stora fönster bröts upp under en omfattande yttre och inre restaurering 1882-83. I mitten på 1900-talet gjordes en genomgripande restaurering under ledning av arkitekt Olle Karth, Visby, på grundval av ett tidigare förslag av arkitekt Erik Fant, Stockholm.