Stäng fönster Gotland kn, BUTTLE KYRKOGÅRDEN 1:1 BUTTLE KYRKA

Historik
Buttle socken är en av de mer skogrika på Gotland, belägen på öns inre delar. Kyrkan består av ett avlångt rakslutet kor i öster med vidbyggd sakristia på norra sidan, ett något större långhus samt i väster ett torn av samma bredd som långhuset med kolonnettförsedda ljudgluggar och tornspira av trä. Kyrkan är uppförd av putsad kalksten. Den har två ingångar i söder, till långhuset och till koret, och en i väster i tornet. Samtliga har perspektiviska omfattningar av huggen kalksten. De äldsta delarna är långhuset och korets västra del, uppförda under 1100-talets senare hälft. Tornet uppfördes vid 1200-talets början. Under 1300-talet revs den ursprungliga absiden, vars grundmurar återfunnits under korgolvet, varvid koret förlängdes åt öster och avslutades av det ännu bevarade masverksprydda östfönstret. Samtidigt uppfördes sakristian. Nya stora fönster togs upp 1882-83. Koret täcks av ett murat tunnvalv, som vid korets ombyggnad förlängdes åt öster. Långhuset har ett tredingstak av trä, ringkammaren ett murat valv. Kyrkans altarskåp är från 1400-talet. Triumfkrucifixet är från 1100-talet. Bägge har väl bevarad ursprunglig polykromi. Inredningens rika bemålning är från 1700-talet. Väggarnas medeltida kalkmålningar härrör till stor del från 1400-talet.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.