Stäng fönster Sollefteå kn, RISTA 1:2 ÖVERLÄNNÄS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÖVERLÄNNÄS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1314 (DS 1946).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i odlingsbygden i nedre Ådalen. Kyrkan ligger för sig högt i åkermarken ovanför älven. Kyrkomiljön har en medeltida prägel. Kyrkogården omges av en bogårdsmur. Utanför i väster står en klockstapel som fått sin nuvarande form 1891. Panelen på nederdelen är på senare bilder avlägsnad så att klockbocken är synlig. Intill kyrkan ligger församlingshemmet och vid vägen i nordväst prästgården.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Medeltida salkyrka i sten med sakristia i norr. Under 1800-talet hade kyrkan ett vapenhus av trä i väster, sedermera rivet. Sakristian har sannolikt i sen tid utvidgats mot väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR – Vitputsade murar under branta takfall. Det tjärade spåntaket pryds av tre flöjlar. Den ursprungliga sydportalen är igensatt och den enda ingången finns nu i väster. Kyrkorummet täcks av två stjärnvalv, som vilar på sköldbågar och valvpilastrar och därför sannolikt är sekundärt inslagna. Altaruppsatsen i empire av Johan Edler d ä från 1789 omges av en samtida blå draperimålning, som troligen utförts av Pehr Sundin från Jämtland. Ett målat glasfönster insattes i koret 1915-16. Vid en restaurering 1951 återuppsattes Edlers altaruppsats, varvid fönstret doldes. Den infällda altarmålningen, som donerades till kyrkan 1951, är målad av 1600-talskonstnären Le Sueur, medan predellan är en parafras på Giottos målning av Den helige Franciskus´ död. Även den reliefprydda predikstolen i rokoko är tillverkad av Edler. Kyrkan har sluten bänkinredning. Orgelfasaden är från år 1900. En dopfunt av gotländsk sandsten har donerats till kyrkan under 1900-talet.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1999; rev. 2008.