Stäng fönster Sollefteå kn, RESELE PRÄSTBORD 1:22 RESELE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den nuvarande kyrkan uppfördes åren 1834-41 under ledning av byggmästare Lars David Geting efter ritningar 1828 av Axel Nyström, som bearbetat ett första förslag av Simon Geting. Biskop Franz Michael Franzén förrättade invigningen 1841. I samband med att den nya kyrkan byggdes revs den medeltida gråstenskyrkan. Rundbågig murad stigport med smidda järngrindar leder till kyrkogården.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med huvudingång i väster med förstuga, samt torn med sakristia i öster. Ingång även mitt på södra långsidan. Material gråsten, möjligen delvis hämtad från den medeltida kyrkan, tegel i fönster- och dörromfattningar. Fasader vitputsade, sockel mörkt grå. Taken belagda med kopparplåt, ursprungligen spån. Lanternin av trä.

EXTERIÖR - Nyströms ritning har följts; dock har Nyströms stränga fönsterlösa västfasad lättats upp med ett rundfönster över portalen. Det föreslagna runda fönstret över sydingången har ersatts av ett rundbågigt. Sadeltak över långhuset. Flackt torntak med höga rakslutna ljudöppningar, öppen lanternin krönt av förgyllt kors.

INTERIÖR - Rektangulärt kyrkorum med välvt putsat innertak med plant mittparti. Altarväggens utsmyckning består av marmorerade pilastrar som bär en båge prydd med förgyllda änglahuvuden. Altartavlan återger Kristus på korset, utförd 1842 av Albert Blombergsson från Söderhamn. Salomon Hägglöf från Häggenås i Jämtland utförde år 1840 den rikt dekorerade predikstolen med ljudtak och 1849 dopängeln. Målaren Ferlin från Härnösand stod för stoffering och förgyllning. Dörr till sakristian på norra sidan om altaret med skendörr som pendang på södra sidan. Över dörrarna bibelcitat och snidade förgyllda emblem, skurna av Zackris Näsström och Zackris Persson.
Bänkinredningen är sluten i tre kvarter. På de främsta bänkarnas hörnstolpar står förgyllda urnor i trä med eldslågor. Läktaren är utbyggd, med kapprum, toalett och samlingsrum under. Den första orgeln byggdes 1849, ombyggd 1864, av amatörorgelbyggaren organisten Johan Dahlin, hans enda kända verk. Ny orgel 1906 med fasad efter ritning av Agi Lindegren.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997