Stäng fönster Sundsvall kn, RÖKLAND 1:26 ALNÖ NYA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ALNÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, 1314 som annex till Skön (DS 1314). Även 1571 omnämnt som annex till Skön. Fram till 1892 pastorat med Skön, från 1892 eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Alnön ligger en dryg mil öster om Sundsvall med landförbindelse via den höga bron över Alnösundet. Den i bruk varande församlingskyrkan ligger i utkanten av tätorten ovanför en ca 100 m hög och brant sluttning ner mot Alnösundet. Öster om kyrkan vidtar odlingsbygd på planare mark. Sydväst om kyrkan, ca 20 m längre ned i sluttningen, ligger den gamla kyrkan (se I: ALNÖ GAMLA KYRKA) med hembygdsgården i norr och prästgården i söder. Till prästgården leder en allé från vägen. En skola ligger ett stycke söderut vid vägen. Den gamla kyrkan togs ur bruk på grund av platsbrist 1863, när den nya kyrkan hade uppförts. Efter en restaurering 1927, under ledning av Erik Salvén, återinvigdes den för gudstjänstbruk. Vid en restaurering av bogårdsmuren 1935 upptäcktes i den södra sträckningen en kvadratisk stengrund. Dess norra mur ingår i den nuvarande kyrkogårdsmuren. Grunden har förmodats tillhöra en medeltida kastal men kan också vara rester efter en klockstapel eller en källare. Platsen ingår i riksintresseområdet Norra Alnön.

RASERAD KYRKA / RUIN - II: En kyrka i nyklassicistisk stil efter ritningar av Ludwig Hawermann uppfördes 1861-62. Materialet var gråsten och tegel, planen rektangulär med sakristia i öster och torn i väster. Ingång på sydsidan. Predikstolen var placerad över altaret, i väster fanns en läktare. Kyrkan brann 1888 och ersattes med en ny på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Mellan åren 1893 och 1896 uppfördes den befintliga kyrkan i rött tegel. Den är byggd i nygotisk stil efter ritningar av Ferdinand Boberg. Planen är rektangulär med polygonalt kor ursprungligen flankerat av en sakristia och ett arkivrum, båda lägre än koret. I väster ett torn med lägre trapphustorn på ömse sidor. Sakristian utbyggdes bl.a. med samlingsrum vid en restaurering 1936 efter ritningar av arkitekt John Åkerlund.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR – Välbevarad exteriör i rött tegel och med plåttäckta takfall. Strävpelare runt kyrkan förstärker det nygotiska intrycket. Ingångar i väster och i trapphustornen. Separat ingång till sakristian. Koret och dess sidobyggnader har tegelvalv. Övergången mellan kor och långhus är markerad av en sköldbåge i nygotisk stil. Altaruppsats och orgelfasad från byggnadstiden. I interiören hade långhuset öppen takstol fram till restaureringen 1936, då de inkläddes med ett välvt trätak efter arkitekt John Åkerlunds förslag. Bland övriga förändringar vid detta tillfälle kan nämnas ombyggnad av läktare och predikstol, ny bänkinredning samt ommålning i toner av blått, grått och rött. Läktaren underbyggdes 1970-71efter ritning av ingenjör Lennart Berglund, bl.a. med utrymme för brudkammare/samlingsrum och kapprum.