Stäng fönster Sollefteå kn, KYRKAN 1 SOLLEFTEÅ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Medeltidskyrkan, långhus med smalare kor byggd ca 1200, var vid mitten av 1700-talet i behov av reparation och för liten för den växande befolkningen. Stiftsbyggmästaren Daniel Hagman och dennes son Per Hagmansson tillkallades 1773-74 för att utvidga kyrkan. Redan 1769 hade man emellertid börjat med grundläggningsarbetena. Kyrkan ombyggdes och tillbyggdes nu åt söder och väster, koret utvidgades till kyrkans bredd och en sakristia vidbyggdes i öster. Eventuellt ingick delar av det gamla koret även i sakristian. Kyrkan stod i stort sett färdig 1778. Korpartiet mm förändrat 1907.
Ingång till kyrkogården finns genom klockstapeln från 1804-06, vars nederdel fungerar som stigport.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med senare tillbyggt tresidigt kor i öster. Senare tillkommen sakristia med förstuga är belägen på nordsidan. Huvudingång genom vapenhus vid västgaveln. Även ingång via förstugan från öster. Sydingång från 1907 interiört igensatt.
Byggd i natursten med tegel i fönster- och dörromfattningar. Murarna slätputsade och avfärgade i svagt gulvitt med vita listverk och omfattningar. Låg granitsockel, delvis putsad. Taken täckta med kopparplåt., ursprungligen spåntäckta.

EXTERIÖR - Ursprungligen en ren rokokobyggnad med valmat och brutet tak.1907 förlängdes kyrkan med ett tresidigt kor, försågs med en ny bred sakristia av kyrkans höjd, med lägre förstuga på nordsidan samt en förhall vid västgaveln. Såväl sakristia som förhall är utförda i klassicerande stil med gavelavslutningar och lisenutsmyckning. På sydsidan upptogs en sydingång under ett fönster.

INTERIÖR - Kyrkorummet är täckt med kryssvalv, som vilar på pilastrar. Väggarna är ljust putsade liksom valven. Fönsterna är upptill trekantigt avslutade inom rundbågiga nischer i murverket. Efter Hagmans ombyggnad erhöll kyrkan en ny predikstol 1773 och ny altaruppställning 1787-88, båda utförda av Johan Edler d.ä. från Jämtland. Den nuvarande altartavlan med "Kristus på korset" är målad av Caleb Altin 1907 och ersatte då en äldre med samma motiv utförd av Joakim Öberg 1787 (numera troligen uppsatt i skrudkammaren). Predellans motiv med "Jesu bön i Getsemane" från 1794 är tillskriven Jöns Byman. Altaruppställningen och predikstolen var från början inramade med på muren utförda draperimålningar. På altarväggen fanns dessutom målad skenarkitektur. Edler snidade även den ståtliga dopängeln som nu står i sakristian.
Bänkinredningen från 1950 är sluten i fyra kvarter. Läktare från byggnadstiden byggd av Ol Jansson (Hullström) från Hullsta. Bänkar borttagna under läktaren. Orgelfasaden från 1883.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997