Stäng fönster Örnsköldsvik kn, MOSJÖ 7:101 SKORPEDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKORPED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbrutet ur Sidensjö 1779 som kapellförsamling. Mellan 1779 och 1868 pastorat med Sidensjö, sedan 1869 eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i kuperad skogsbygd i Nätraåns övre dalgång. Kyrkan ligger i en mindre odlingsbygd högt ovanför den odlade marken. Prästgård och församlingshem finns i kyrkans närhet.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: 1775 uppfördes en byggnad som först kallades Sidensjö kapell. Byggmästare var Pehr Zackrisson i Kubbe, Anundsjö. Kyrkan revs 1844. Träkyrka med åttkantig plan, sakristia i norr och ett litet vapenhus i väster. Rödmålade timmerväggar; mitt på det höga spåntaket fanns en flöjel med vimpel. Enkel inredning med en predikstol från 1680-tal, övertagen från Sidensjö kyrka.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Efter en förenklad version av Johan Fredik Åboms ritningar byggdes 1842-43 en ny kyrka med Lars David Geting som byggmästare. 1847 då den gamla kyrkans klockstapel revs tillkom ett torn. Rektangulär byggnad i trä med sakristia i öster och i väster ett kraftigt torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornet har fyrsidig lanternin. Ingångar i väster, norr och söder, den senare nu igensatt. Timmerväggarna är klädda med stående vitmålad träpanel. Fasaden delas in av pilastrar mellan höga fönster. Kyrkan har ett lågt sadeltak täckt av plåt. Kyrkorummet täcks av ett flackt sadeltak. Korväggens utformning efter ritning av Geting medan predikstolen är utförd 1846 av Nils Olov Nylén efter ritning av Åbom. Orgelläktare och orgelfasad tillkom 1890 efter Agi Lindegrens ritningar. Invändiga restaureringar 1930 (arkitekt Otar Hökerberg) och 1982. Vid restaureringen 1930 ombyggdes den slutna bänkinredningen till större bekvämlighet. Läktarunderbyggnad från 1982; ett par bänkrader togs bort och en vägg sattes upp som avskiljer utrymmet längst i väster för bl.a. kapprum och toalett.