Stäng fönster Linköping kn, AMUNDEBO 1:21 ULRIKA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ULRIKA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Nykil (samt Gammalkil, Västra Harg, Malexander och Kisa) 1736.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i södra Östergötlands skogsbygd drygt 15 km nordväst om Kisa vid vägskälet i Ulrika samhälles östra del. På kyrkogården finns en klockstapel uppförd 1752 av Gabriel Bragner. I anslutning till kyrkan ligger församlingsgården samt kyrkstallar.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den timrade kyrkan uppfördes 1736-37 av bygdens folk, med Sven Samuelsson i Valvik som byggmästare. Den uppfördes med ett rektangulärt långhus med ett smalare, rakt avslutat kor, samt en sakristia i öster. Ett vapenhus tillbyggdes 1742. År 1797 förlängdes kyrkan åt väster. Huruvida det nuvarande vapenhuset i väster nyuppförts eller flyttats till sin nuvarande plats efter 1797 är oklart.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan bevarar fortfarande utseendet från 1700-talet. Exteriören är spånklädd och rödmålad under branta, spånklädda sadeltak. Ingången är belägen i väster. Kyrkorummet täcks av ett flackt brädvalv, tillkommet i samband med 1797 års ombyggnad. I interiören lägger man bl.a. märke till den låga triumfbågen med trebruten öppning. I korets tak samt på läktarbarriären finns målningar, utför-da av J. G. Stoltz i mitten av 1700-talet. Stoltz målade även taket i långhuset, och fragment av tak-de-ko-rationen kom fram vid en restaurering 1950, då bl.a. nytt värmesystem tillkom, bänkarna mo-der-niserades, interiören målades om och inventarierna restaurerades. Altartavlan är ett svenskt arbete från 1684. Den skänktes till kyrkan 1743 av friherrinnan Emerentia von Düben. Barockpredikstolen kommer från Västra Eneby kyrka. Den skänktes till kyrkan av Elisabet Hadorph (1664-1760).

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten är från senare tid. Det medeltida altarskåpet härrör från Mjölby kyrka. Triumfkrucifixet är snidad av Thorvald Petersen från Odense 1965. I kyrkan eller tillhörande lokaler finns ett flertal äldre oljemålningar, huvudsakligen från 1600-talet.