Stäng fönster Linköping kn, SJÖGESTAD 15:1 SJÖGESTAD KYRKOGÅRD

FÖRSAMLING 1995 - SJÖGESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 15 km sydväst om Linköping i ett litet villasamhälle utefter järnvägen mellan Linköping och Mjölby omgiven av en fornlämningsrik bygd. Vid kyrkan ligger en f. d. skola, nu församlingshem.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett smalare femsidigt korutsprång samt ett indraget torn i väster; tornets bottenvåning flankeras av två sidoutrymmen, bl.a. innefattande sakristia. I: Kyrkans äldsta delar härrör från äldre medeltid. Dess ursprungliga korform är inte känd. Ett västtorn, varav delar ingår i det befintliga tornet, hörde antingen till den ursprungliga anläggningen, eller tillfogades något senare. År 1751 byggdes ett nytt kor, något bredare än långhuset och en sakristia (en teckning av Joh. F. Kock från 1806, ATA, visar kyrkan i denna skepnad). Uppdraget gick till klockaren Anders Hansson i Kärna, som också skulle "gallraka kyrkans valv innantill at then gamla oanständiga målningen må borkomma". Ett vapenhus av okänd ålder fanns framför sydportalen. Riven, förutom tornets nedre del, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1860-62 (invigd 1865) efter ritningar från 1857 av byggnadsingenjören E. E. von Rothstein och under ledning av byggmästare C A Forssén; delar av föregångarens torn kom att inkorporeras i nybygget.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören präglas av blandstil med inslag av empire och nygotik. Kyrkan har sadeltak och tornet avslutas med spetsiga gavlar och kort spira. Fönstren och portalerna är rundbågade, portalerna framhävs av goticerande gavlar. Kyrkan är putsad ut- och invändigt. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Interiören har ett tredingstak av trä och fönster enbart i långhuset, de i koret sattes igen 1937 vid arkitekt Erik Fants restaurering. Altartavlan är en kopia efter Fredric Westins målning i Jakobs kyrka och skänktes till Sjögestads kyrka 1877. Altaruppställningen och predikstolen är ritade av von Rothstein. Predikstolen härrör från den gamla kyrkan och är tillverkad 1680 av Johan Werner d.y. Omfattande restaurering med interiörförändringar utfördes 1969-73 (Ture Jangvik), mindre renoveringar 1980 och 1990.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Ett medeltida altarskåp med ett triumfkrucifix ovanför finns på norra väggen i en nisch som skapats av ett igensatt fönster. Dopfunten och den gamla predikstolen, som förvaras i tornkammaren, är tillverkade 1680 av Johan Werner d.y.