Stäng fönster Linköping kn, NYKIL 3:1 NYKILS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NYKIL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Ulrika utbruten 1736.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid ett vägskäl 15 km sydväst om Linköping på en höjd i övergångslandskapet. På kyrkogården finns gravkapell. Invid kyrkan ligger församlingshem, en f. d. skola (nu bostäder) samt öster om landsvägen f. d. ålderdomshem (nu servicehus) och f. d. prästgård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, som innefattar ett rakslutet korparti och en bakomliggande tresidigt avslutad sakristia, samt torn i väster. I: De äldsta partierna i den befintliga stenkyrkan härrör sannolikt från 1200-talet. Kyrkans ursprungliga planform är inte säkert känd. Ett torn, det ännu befintliga, hörde antingen till den ursprungliga anläggningen eller tillbyggdes senare under medeltiden. Kyrkan välvdes sannolikt vid 1500-talets början. År 1763 byggde byggmästare Petter Frimodig ny tornöverbyggnad. Kyrkan ägde också sakristia och vapenhus, av okänd ålder. Riven, förutom tornet och troligen delar av västgaveln, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den befintliga murade kyrkan uppfördes 1784-86, invid föregångarens kvarstående torn. Casper Seurling var byggmästare och ritningarna hade utförts vid ÖIÄ.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsade fasader genombrutna av rundvälvda fönsteröppningar; lunettfönster ovan sydportalen. Långhuset har sadeltak i rött tegel, valmat över den tresidiga östmuren. Det satta västtornet kröns av en dominerande överbyggnad, bestående av en karnissvängd huv som bär upp en flervånig lanternin. Den ursprungliga spira som krönte den översta åttkantiga lanterninen togs dock ner av Seurling som ansåg den alltför hög. Det välbevarade gustavianska kyrko-rum-met har ursprungliga läktare och täcks av ett flackt tunnvalv i trä. Vissa inventarier behölls från den äldre kyrkan, däribland en äldre altaruppsats av Wedulin och J G Stoltz från 1750, placerade på sydväggen. En ny altarprydnad beställdes 1785 och består av altaruppsats med altartavla av Lars Bolander 1786. Predikstolen tillkom samma år. Kyrkan restaurerades 1900-01 och fick öppna bänkar. Vid Kurt von Schmalensees restaurering 1955 blev bänkinredningen åter sluten, och inredningen återfördes i stort sett till ursprungligt skick; bl.a. återfick altaruppsats och predikstol den mindre vanliga färgställningen i svart och guld. Vid renoveringar 1981 och 1994-95 har denna restaurering respekterats.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Från den äldre kyrkan återstår också en medeltida Mariaskulptur och ett triumfkrucifix samt en dopfunt av J. Werner från ca 1670. Kyrkan nuvarande dopfunt tillkom vid Schmalensees restaurering 1955 och är ritad av arkitekten själv.