Stäng fönster Halmstad kn, TYLUDDEN 1:1 SANKT OLOFS KAPELL

Historik
På en höjd med en vidsträckt utsikt över havet uppfördes i Tylösand 1949-50 ett träkapell. Detta består av material från den år 1721 uppförda och 1879 rivna träkyrkan i Lidhult i Småland. Materialet, som därefter ingått i ett boningshus, inköptes 1946 av den kapellstiftelse som bildats för uppförandet av ett kapell på orten. En av de drivande bakom projektet var den dåvarande landsantikvarien i Halland, Erik Salvén. Kapellet är en rektangulär byggnad med utskjutande partier på långhusets nord- och sydsidor. Ingång genom vapenhus i väster. Väggar och yttertak är spånklädda och avfärgade i rött respektive svart. På en höjd invid kapellet finns en fristående klockstapel. Interiören är rikt dekorerad, och det plana innertaket är försett med målningar från 1738 av kyrkomålaren Johan Christian Zschotzscher.