Stäng fönster Arboga kn, STURESTADEN 3:5 S:T. NIKOLAI KYRKA

Historik
Arboga uppkom sannolikt tack vare läget - den plats där Arbogaån som längst var farbar med segelfartyg från Mälaren. Här omlastades malm från Nora och Lindesbergs bergslager, för att skeppas vidare till Stockholm för export. Redan på 1100-talet torde orten ha varit betydande, eftersom en så stor kyrka som Nicolai då uppfördes. Stadsrättigheter utfärdades på 1200-talet.

Under 1400-talet var staden en av landets viktigaste med plats för många kyrkliga och politiska avgöranden, bland annat riksmötet 1435, Sveriges först hållna riksdag. Senare minskade handelns och järnhanteringens roll så att staden under 1600-talet stagnerade. Vid 1800-talets mitt möjliggjorde järnvägens tillkomst viktiga industrietableringar, men de förlades helt utanför den gamla stadskärnan. Därför har stora delar av den medeltida stadsplanen bevarats till våra dagar. Även bebyggelse från denna tid finns kvar, samt många trähus från 1700- och 1800-talen. Arboga innerstad har mot den bakgrunden förklarats som riksintresse för kulturmiljövården.

Nicolai kyrka ligger i stadskärnans norra utkant. Gränsande på kyrktomtens södra sida ligger den före detta prostgården - idag församlingens kontor - med timrad, reveterad huvudbyggnad från 1885 i nyklassicistisk stil. På tomten finns också två enklare faluröda uthus, en länga bodar och källare bevarade.

Kyrkan uppfördes förmodligen en kort tid före stadens grundande. Sedan stadsrättigheter utfärdats på 1200-talet blev kyrkan församlingskyrka både för stad och omgivande landsbygd. Från början bestod den av ett enskeppigt långhus med vapenhus i söder. Strax efter att långhuset stod färdigt tillbyggdes västtornet, ursprungligen krönt med huv och smal spets. I mitten av 1300-talet utbyggdes koret och norra sidoskeppet, vilka stod färdiga 1358. Grundläggningen på en bergnära tomt har borgat för stabilare murverk än de i stadens nedre kyrka, Heliga Trefaldighet nära Arbogaån.

För vidare historik kring se Byggnaden/kyrkans historik samt historiska händelser samt bifogad PDF.

Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA)
• Ihrfors, Eric: Westmannia sacra, handskrift färdigställd 1899-1902, baserad på församlingsarkivens handlingar från äldsta tid fram till omkring 1900
• Ritningar inför 1904-05 års ombyggnad, av arkitekt Fredrik Falkenberg
• Skriftväxling angående byte från järnplåt till kopparplåt på yttertaket, 410/79

Västmanlands läns museums arkiv (VLM)
• Gravvårdsdokumentation Sankt Nicolai kyrkogård, redovisad i december 1997 av antikvarie Eiwor Sandberg
• Rapport om byte från järnplåt till kopparplåt på kyrkans yttertak, 17/79, 1979-01-22
• Program inför 1994-95 års renovering, Alton arkitekter 1994-03-21, 1994-11-17
• Antikvarisk kontrollrapport om 1994-95 års renovering, 1995-11-20

Västerås stifts arkiv (VS)
• Västerås domkapitel E IV A: 1A, inventarium 9/11 1752
• Västerås domkapitel E IV A: 1 B, inventarium 1799
• Västerås domkapitel E V A: 11, ämbetsberättelse 1892
• Västerås domkapitel E V A, 11, ämbetsberättelse 1954
• Västerås domkapitel F III A: 11, protokoll från biskopsvisitation 1671
• Västerås domkapitel F III A: 29; inventarium i maj 1781
• Västerås domkapitel F III A: 35, inventarium 23/8 1878
• Västerås domkapitel F III A: 36, protokoll från visitation den 8-9/5 1886
• Västerås domkapitel F III A: 39, visitation 1/7 1899

Litteratur
Bergström, G: Arboga krönika, del II – Nyare tiden, Köping 1909, s 120-123
Bjurén, Gunnar: Heliga Trefaldighets kyrka 700 år/Hembygdsföreningen Arboga Minne - årsbok 1985, s 102-118/ Arboga 1985
Björsell, E O: S:t Nicolai kyrka i Arboga/Västerås stiftsbok 1951
Boström, Erik: Medeltida kalkmålningar i Västmanlands län - en inventering
/Västmanlands fornminnesförening och Västmanlands läns museum - Årsskrift 1984/
Dahlin, Otto: Konsekrationskorsen i Arbogas kyrkor/Hembygdsföreningen Arboga minne – Årsbok 1962, s 15-17/Arboga 1962
Golvlager och gravar i S:t Nicolai kyrka, av Anna Arnegård och Johan Anund – Riksantikvarieämbetet UV Uppsala rapport 1996:30
Hansson, Ernst: Arboga sockens historia – Köping 1953
Kilström, Bengt Ingmar: Sankt Nicolai kyrka i Arboga - Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1997
Lohmann, Jacob Benjamin: Arboga känning – ursprungligen tryckt hos Peter Jöransson Nyström 1737, överförd till modernt typsnitt av Rolf Liljhammar, Götlunda hembygdsförening 2001-07-03
Övriga tryckta källor
• Artikel om undervisningslokal, införd i Västmanlands läns tidning (VLT) 1967-03-02