Stäng fönster Göteborg kn, STAMPEN 20:2 GÖTEBORGS FD SPINNHUS, FD KVINNOFÄNGELSE OCH FD BARNHEM

Historik
Byggnaderna uppfördes 1741-42 som spinnhus (fängelse) för lösdrivande kvinnor, som togs in för att arbeta. Ritningarna utarbetades av B.W. Carlberg. Under en period var det utarrenderat till ett garveri. Gårdshuset byggdes om och till ett par gånger under 1800-talet. Fängelset lades ned i början på 1900-talet, och i samband med det övertogs byggnaderna av Göteborgs stad som här anlade ett hem för mödrar med späda barn. En inre ombyggnad, då rumsindelningen devis ändrades och flera rum inreddes med träpanel, genomfördes 1916 enligt ritningar av A. Bjerke och R.O. Swensson. Ett par mindre ombyggnader har skett sedan dess. Barnhemmet stängde 1969 och efter det har byggnaden använts som föreningslokal.