Stäng fönster Tingsryd kn, LINNERYD 5:89 LINNERYDS SOCKENMAGASIN

Historik
Sockenmagasinet är uppfört av stenar från den gamla medeltida kyrkan men på en plats ca 100 meter norrut i förhållande till den ursprungliga placeringen. Byggnaden flyttades ca femtio år efter att den nya kyrkan blivit färdig 1798 och invigts 1806. Sockenmagasinet återuppfördes – utom vapenhus och sakristia som var av trä – med samma mått som det tidigare långhuset. På grund av den nya funktionen som sockenmagasinet försågs den med 28 stycken ventilationsluckor. Läktaren togs bort och bjälklag och golv gjordes i ordning för en övervåning, som finns idag även om det är oklart när den kom till. Sockenmagasinet kunde fungera som en förvaringsplats av brödsäd för att ha en beredskap för att möta hotande hungersnöd. Det fanns tradition att tre förtroendemän hade var sin nyckel som alla måste användas när dörren skulle öppnas.

Enligt uppgift från hembygdsföreningen finns i Korrö kvarn sex kapitelförsedda pelare och en bärande bjälke som tillhört den medeltida kyrkan. Det har enligt tradition även funnits ett lusthus på Korrö gård byggt av timmer från kyrkan eller stigluckan.

1939 fick Linneryds hembygdsförening dispositionsrätt till sockenmagasinet för att inrätta ett bygdemuseum. Arkitekten Paul Boberg från Växjö anlitades för att hjälpa till vid utformningen av museet. Han påpekade värdet att bibehålla inre och yttre utformning av museet. Museet invigdes 1941 av museiintendent Anderbjörk från Växjö och författaren Jan Göth från Braås.

År 2000 överläts fastigheten till hembygdsföreningen som gåva av Tingsryds kommun. Byggnaden hade då rustats upp med ett nytt sticketak inom ramen för projektet Linneryds kyrkstallar – historisk mötesplats för framtiden.

Kyrkomiljön i Linneryd är mycket genuin och välbevarad med kyrkan från 1798, de fyra kyrkstallarna och sockenstugan från 1866. till detta kommer sockenmagasinet.

Genom ett särskilt projekt 1999 – 2002 Linneryds kyrkstallar – historiska mötesplatser för framtiden har kyrkstallarna renoverats och inretts till hembygdsmuseum på ett mycket förtjänstfullt sätt. Projektet omfattade även sockenmagasinet, som fick ett nytt sticketak.

Miljön hör till de mer helgjutna i kyrkomiljöerna i länet och en byggnadsminnesförklaring av sockenmagasinet är väl motiverad.

KÄLLA: Byggnadsminnesförklaring, länsstyrelsen Kronobergs län, 2008-05-15, Dnr 432-5530-05