Stäng fönster Stockholm kn, NOCKEBYHOV 1:1

Historik
Sommarstugeområdet ”Gubbkärret” beläget nere vid Mälarens strand i den nordvästra utkanten av Nockebyhov består av stugor samt villor uppförda kring sekelskiftet 1900. Området har fått sitt namn från ett kärr som tidigare låg mellan Tyska bottens väg och Gubbkärrsvägen. När metangas bubblade upp från kärret kunde det ibland lysa till som eldflammor, s k ”lysgubbar”, därav namnet.
1867 flyttade Nils August Pettersson till Gubbkärret och uppförde ett bostadshus och ekonomibyggnader för ett mindre lantbruk. Gubbkärrets gård som revs 1952 (ekonomibyggnaderna redan 1945) låg mitt emot de två sista husen på Ferievägen, strax öster om nuvarande sommarbebyggelse i Gubbkärret. Pettersson som var en man med många förtroendeuppdrag, bl a som nämndeman, hyrde regelbundet ut delar av mangårdsbyggnaden till goda vänner och bekanta under sommaren. En av N A Petterssons söner, byggmästare Johan Zacharias Pettersson, uppförde år 1914 en sommarvilla åt sig och sin familj; ”Villa Zachrishäll” (hus nr 10). Sonen Gösta, som tog sig namnet Wrene (varav ”Wreneska villan”, samt ”Wrenes villa”) tog sedan över och bodde där till sin död.
”Stenvillan” (hus nr 13) norr om Zachrishäll samt ”Annero” (hus nr 9) nere vid vattnet ska enligt uppgift ha uppförts i slutet av 1800-talet. De flesta övriga stugorna i området är byggda på 1910-talet och under 1920- och 30-talet fanns här ett 20-tal bebodda stugor. I början av 1950-talet bodde här sex familjer året runt och femton sommargästande familjer.

Mellan Stenvillan (hus nr 13) och Zachrishäll (hus nr 10) står en kraftig stjärna av gjutjärn på en stång som påminner om sällskapslivet för 100 år sedan. "HS" läser man på stjärnan; det var Hantverk Sällskapet som på detta sätt ville fira minnet av sina utflykter med båt till Gubbkärret.

Källa: Brommaboken 1983 – Bromma Hembygdsförenings Årsskrift årg 54