Stäng fönster Härryda kn, BJÖRKETORP 7:2 BJÖRKETORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BJÖRKETORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i utkant av tätorten Rävlanda, i sydsluttning 700 m nordväst om Storån och omgiven av odlingsmark. Den gamla kyrkogården, med ännu kvarstående stiglucka, ligger 300 m nordväst om den nuvarande. Socknen omfattar en del av den starkt meandrande Storåns dalgångsbygd med omgivande högre bergspartier. Björketorp ligger i södra Västergötlands dalgångsbygder, mellan Borås och Göteborg.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (BJÖRKETORPS KYRKPLATS). Medeltidskyrka av sten, men i övrigt okänd utformning. Smyckad med målningar 1718-22 av Sven Wernberg. Riven.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande, murade kyrkan uppfördes 1861-66 efter ritningar av arkitekt Helgo Zettervall och under ledning av byggmästare Olaus Persson från Brattorp i Sandhult. Den består av rektangulärt långhus med utbyggd sakristia i öster och västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Välbevarad exteriör med vitputsade murytor samt omfattningar och bågfriser i blottat tegel. Långhuset täcks av ett flackt sadeltak. Västtornet har en tung, något utkragad överbyggnad krönt av lanternin och kort spira. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummet täcks av ett vinklat innertak med blottad takstol. Monumental östvägg, nedtill sluten förutom genomgångar till sakristian, upptill genombruten av tre rundbågar. Bågmotivet har en gemensam segementformad omfattning med språkband. Av den samtida inredningen återstår troligen altarringen och den slutna bänkinredningen. Vid restaureringar 1935 (arkitekt Knut Nordenskjöld), 1953 (arkitekt Melchior Wernstedt) och 1974 har äldre inventarier konserverats och uppsatts i kyrkorummet, samt interiörens färgsättning förändrats. Altaruppsatsen från 1710 härrör från den gamla kyrkan och är snidad av Anders Ekeberg och målad av Sven Wernberg.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Från den gamla kyrkan återstår även en madonna och ett triumfkrucifix från 1200-talet samt ett senmedeltida altarskåp.