Stäng fönster Strängnäs kn, ÅKERS-TUNA 1:1 M.FL. ÅKERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÅKER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Ärja införlivad 1845.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett dominerande läge i jordbruksbygden ca 3 km nordost från Åkers styckebruk i den sydöstra delen av Mälarbygden. Nedanför kyrkan ligger prästgården samt tidigare klockargård, barnmorskestuga och skolhus. Intill kyrkan ligger Tuna gård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt, tvåskeppigt kyrkorum med korparti i öster, sakristia i norr, vapenhus i söder samt torn vid västgavelns norra del. Under andra hälften av 1100-talet uppfördes en stenkyrka, varav långhuset ingår i den befintliga kyrkans nordvästra del. Korets ursprungliga gestaltning är inte känd. Något senare tillkom tornet. Vid en ombyggnad under 1300-talet omvandlades byggnaden till en salkyrka genom att koret fick samma bredd som långhuset. Sakristian byggdes förmodligen på 1400-talet, samtidigt som ett vapenhus tillkom i sydväst. Sannolikt i början av 1500-talet utvidgades långhuset mot söder till sin dubbla bredd. Långhuset är något smalare i sydväst, troligen på grund av att man vid utvidgningen utnyttjat delar av det gamla vapenhusets murar. Ett nytt vapenhus uppfördes framför det föregåendes sydvägg. För att ta emot valvens tryck blev det nödvändigt att mura en strävpelare mot kyrkans sydöstra hörn. Man byggde också på tornet något med tegel vid denna tid.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset täcks av ett högrest sadeltak. Taken - så även tornspiran från 1918 - är spånklädda. Kyrkorummet nås genom vapenhuset och via tornets västportal. Det enskeppiga kyrkorummets befintliga tegelvalv från 1400-talet ersattes i samband med kyrkans ombyggnad i början av 1500-talet med sex nya valv i två skepp. Det breda långhuset belyses av rundbågiga fönster. Två fönster i öster flankerar altaret, som är placerat mot en valvpilaster. En stenbänk löper längs det romanska långhusets norra vägg. I en valvpilaster öster om vapenhuset leder en trappa av tegel upp på vinden, i trapploppet finns två igensatta gluggar med svårtolkad funktion. Huvudparten av valvens och väggarnas bemålning, både från 1400-talets förra och senare hälft, är överkalkade, men fragmentariska scener är synliga ovanför sakristieingången och tornbågen. Kyrkorummet fick 1897 medeltidsinspirerade målningar utförda av Aron Jerndahl, de togs dock bort 1918. Två mindre läktarunderbyggnader tillkom 1990. Den medeltida dopfunten är av sandsten.