Stäng fönster Katrineholm kn, LERBO KYRKA 1:1 LERBO KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LERBO

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i den västra delen av Sörmländska sjöplatån. Kyrkan ligger centralt i odlingsbygden på ett impediment i åkermarken.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett rakslutet korparti och utbyggd, rektangulär sakristia i öster.

I: Medeltida stenkyrka, vars ålder och byggnadshistoria är oviss. Johan Peringskiölds avbildning från 1686 visar en långsträckt, rektangulär och tornlös kyrkobyggnad med vapenhus i söder och sakristia i norr. Kyrkan blev sannolikt förlängd både åt väster och öster under medeltiden. Vapenhuset bör ha tillkommit under senmedeltiden. Den sakristia som avbildas hos Peringskiöld uppfördes 1671. Kyrkan välvdes under medeltiden. Delar av nordmuren står kvar i den befintliga kyrkan, ovisst dock i vilken omfattning (beträffande periodindelningen, se Schnell 1982: de medeltida murarnas läge och omfattning är endast hypotetisk).

II: Kyrkans nuvarande planform tillkom vid nybyggnad 1765-67, med återbruk av föregångarens murar i norr. Ritningarna upprättades av Pehr Sundling, ansvarig för byggenskapen var Johan Walmstedt.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan präglas främst av tillkomsttiden, men även 1893 års renovering, utförd efter Gustaf Lindgrens ritningar, bidrar till kyrkans karaktär. Murarna genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett brutet valmat sadeltak. I väster rider en kopparklädd takryttare, tillkommen 1893. Detta år markerades västgaveln som huvudfasad och försågs med svängda konturer och stenhuggerier. Ingångar till kyrkorummet finns dels i väster, dels mitt på sydfasaden. Det ljusa kyrkorummet täcks av ett vitputsat, tryckt trätunnvalv. Den stora altartavlan från 1840, målad av Gustaf Adolf Engman, flankeras av dörrar till den bakomliggande sakristian. Ovanför målningen är ett rundfönster placerat i en stickkupa. Predikstolen tillkom 1783, skänkt av landshövding Gabriel Falkenberg. Orgelfasaden från 1855 är ritad av Ludvig Hawerman, läktarbarriären liksom den öppna bänkinredningen tillkom 1893. Kyrkans romanska dopfunt har en repvulst.