Stäng fönster Arvidsjaur kn, GLOMMERSTRÄSK 2:51 HÄNGENGÅRDEN

I byggnadsminnet ingår mangårdsbyggnaden, bagarstugan, loftboden och kornboden.
Hängengårdens fyra ursprungliga byggnader - mangårdsbyggnaden, bagarstugan, loftboden och kornboden - har mycket välbevarade exteriörer. Byggnadernas utformning - de utspringande knutarna, mangårdsbyggnadens storlek, lockpanelen, fönsteröverstyckena och de omsorgsfullt utformade entréerna - speglar ett välmående jordbruk och är dessutom uttryck för en lokal byggnadstradition.
Av särskilt intresse är mangårdsbyggnadens skolsal, som initierades av Svenska Missionssällskapet och togs i bruk endast ett år efter den svenska folkskolestadgans tillkomst 1842. Därmed var Glommersträsk en av de första platserna i länet där alla barn fick tillgång till skolundervisning. Skolsalen är mycket välbevarad.
Hängengården är Glommersträsks fjärde nybygge och den äldsta bevarade gården i byn. Bygdens historia, som berättar om kolonisationen av södra Norrbottens skogstrakter, är intimt förknippad med gårdens historia. Hängengården är dessutom en av länets äldsta hembygdsgårdar och en av få med byggnader på ursprunglig plats.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Norrbottens län, 2002- 04-19, Dnr. 221-8272-01