Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 766:856 BACKA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: BACKA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Brunnsbo och Bäckebol utbrutna 1995.

LÄGE OCH OMGIVNING - Backa gamla kyrka låg helt nära platsen för den befintliga kyrkan. Den befintliga kyrkan är belägen på en höjd med berg i dagen, i tätorten och mitt i församlingen. Platsen var ursprungligen ämnad för ett länslasarett men skänktes till församlingen. Till kyrkomiljön hör församlingshem (1957) och expedition (1968) vilka sammanbyggdes 1990. Församlingen ligger på Hisingens sydöstra strand, mot Göta älv.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrkan uppfördes sannolikt redan under äldre medeltid. Enligt en äldre beskrivning fanns ursprungligen ett smalare kor i öster. Medeltidskyrkans kor revs 1721 och istället uppfördes korparti av långhusets bredd och tresidigt avslutat i öster. Innertaket målades enligt kontrakt från 1758 med figurativa framställningar av Johan Ross. Riven.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes på ny plats 1864-65 efter ritning av arkitekt Johan Fredrik Åbom. Den består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, som även innefattar en med skrank avdelad sakristia, samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den nyklassicistiska kyrkan har vitputsade fasader och rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett flackt sadeltak, avvalmat i öster över koret. Kyrkan har tre ingångar, huvudingång på tornets västsida samt sidoingångar mitt på norr respektive södra långsidan; sidoingångarna har gavelkrönta framspringande portalomfattningar. Tornets ursprungliga krön, med gavlar och lanternin med spira, ersattes 1927 med den nuvarande pyramidhuven ritad av arkitekt Axel Forssén. Kyrkorummet täcks invändigt av ett flackt trätunnvalv vilande på en profilerad taklist. Ursprungligen var taket och väggarnas övre del försedda med en stram, geometrisk dekormålning, men vid arkitekt Knut Nordenskjölds restaurering 1934 vitmålades kyrkorummet, och till kyrkans 100-årsjubileum 1964 tillkom korets iögonfallande takmålning utförd av konstnären Joel Mila, och taket fick sin blå färg. Altaruppsatsen från 1906, med sakristia bakom skärmvägg, och korets glasmålningar från 1913 är komponerade av arkitekten Axel Lindegren. Altartavlan är målad av professor Gottfrid Kallstenius 1906. Åttkantig predikstol från uppförandetiden.