Stäng fönster Härjedalen kn, FUNÄSDALEN 24:14 FUNÄSDALENS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA - Kyrkan är belägen i Funäsdalens tätort i sydsluttningen nedanför Funäsdalsberget. Funäsdalens kyrka uppfördes för insamlade medel 1926-28 efter ritningar av arkitekt Curt Björklund, Stockholm, som distriktskyrka i Tännäs församling. Initiativet hade tagits redan 1878. Den murade vitputsade kyrkan med traditionella drag består av långhus, med smalare kor i öster, sakristia i nordost och vapenhus i väster. Ingång i väster. Långhus och kor har sadeltak med takås i samma nivå. Takryttare med lågt pyramidtak över koret. Invändigt täcks långhuset av ett högt, mörkt målat trätunnvalv med sparsam dekor. Innerväggarna är putsade. Koret avskiljs av en rundvälvd triumfbåge. Predikstol, öppna bänkar och övrig inredningen är från byggnadstiden utom altartavlan, ett nederländskt arbete från 1600-talet, tillskrivet Henricus Noêll. Läktarbarriärens apostlabilder är utförda av konstnären Edward Berggren.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Funäsdalens kyrka ligger vid Funäsdalsberget. Den bekostades genom en insamling i bl.a. Stockholm och har därför kallats svenska folkets vängåva till fjällfolket.

Kyrkan är byggd i tegel. Den har en rektangulär plan med smalare, utskjutande kor och vapenhus. Vapenhuset är lägre än långhuset. Sakristian är placerad norr om koret. En lång takryttare ovanför koret rymmer kyrkklockan. Fasaderna är vitputsade, enda dekoration är en kraftig takgesims. Sadeltaket är klätt med spån. Invändigt är det en salkyrka med tunnvälvt tak. Koret avskiljs från långhuset genom en rundbåge. Väggarna är vitputsade, takets träpanel är laserat i en mörkblå nyans. Golvet är av trä. Koret belyses från ett stort söderfönster; detta skapar en kontrast till långhusets sparsamma ljusinsläpp. Kyrkan har fast bänkinredning.

Altartavlan är målad av den flamländske konstnären Henricus Noêll, troligen en lärjunge till Rembrandt.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.