Stäng fönster Valdemarsvik kn, GUSUM 4:6 M.FL. GUSUMS GRAVKAPELL

Historik
Gusums brukskyrka ligger i en trång dal omfluten av vatten i anslutning till bruksherrgården och dess ekonomibyggnader ca 1 km söder om Gusums samhälle. Här har tidigare funnits skola. Kyrkogården ligger ca 1 km söder om kyrkan.

Kyrkan uppfördes 1730-31. Byggmästaren var sannolikt Georg Millerus, anställd vid bruket. Den timrade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti i öster, korsarm i söder och sakristia på motsvarande plats i norr; den södra korsarmen rymmer sedan 1964 kyrkans orgel.

Fasaden har reveterats, osäkert när, men troligen 1914. Fönstren är stickbågiga och fasaderna livas upp av strävpelare. Kyrkans takryttare är placerad mitt på långhusets sadeltak, den kröns av en lanternin och spira. Ingången ligger numera i väster. Interiören målades först 1744. På västväggen finns en läktare som uppfördes 1768. Vid Axel V Brunskogs restaurering 1914 byttes det ursprungliga tunnvalvet ut mot det nuvarande plana innertaket. Innerväggarnas träpanel och kalkstensgolvet tillkom vid restaureringen 1964-65, under ledning av Kurt von Schmalensee. Renässanspredikstolen kommer från Stegeborgs slottskapell och flyttades över till Gusum i samband med invigningen av den nuvarande kyrkan. Till en början hade kyrkan även en 1500-talsorgel som också härrörde från Stegeborg. Den fick en rad ersättare, den senaste byggdes 1967 av R Jacoby i Stockholm. Brukspredikanten G L Lundquist målade en altartavla på 1860-talet. Den ersattes 1940 av den nuvarande, målad av Olle Hjortzberg.

Dopfunten i mässing är tillverkad år 1663 vid bruket.