Stäng fönster Tomelilla kn, TUNBYHOLM 1:40 TUNBYHOLMS SLOTT

Historik
Tunbyholm anlades under första hälften av 1600-talet på en holme i en uppdämd sjö, tidigare endast ett kärr. Sätesbyggnaden bestod av en tvåvånings huvudbyggnad med två hörntorn samt två lika höga flyglar, allt i den för Kristian IV:s tid så karaktäristiska renässansstilen och med mycket påkostad utsmyckning. Under 1670-talets skånska krig avbrändes södra flygeln och huvudbyggnaden skadades, under den påföljande tiden förföll slottet allt mer; år 1707 revs den med undantag för bottenvåningen som ännu kvarstår som ruin. Under 1730-talet inrättades norra flygeln till huvudbyggnad och den södra omgjordes till två kvadratiska flyglar i och med att mittpartiet revs. Byggnaderna fick sin nuvarande klassicistiska dräkt vid en ombyggnad på 1830-talet. Exteriörerna är numera avfärgade i gult och vitt.