Stäng fönster Eksjö kn, MARIANNELUND 9:1 M.FL. JULLES GJUTERI OCH MEKANISKA VERKSTAD

Historik
Mariannelunds gjuteri grundades 1880 av Johan Nilsson. Verksamheten började i förhyrda lokaler på annan plats. År 1900 uppfördes en byggnad, med maskinverkstad, gjuteri och en smedja samt tillbyggt kontor. En förrådslänga uppfördes samtidigt. 1924, i och med att gjutgodstillverkningen expanderat, byggdes en separat gjuteribyggnad, varvid maskinverkstaden expanderade till att omfatta även den gamla gjuteridelen. 1944 kompletterades anläggningen med en snickeriverkstad. Ett avträde ingår också i byggnadsminnet. Maskinverkstaden uppfördes i korsvirke med en våning och vind. Korsvirket är brunsvart och utfackningarna i rödgult tegel. Längs hela den södra fasaden löper en utbyggnad vars pulpettak är sammanbyggt med det övriga taket. Den på södra sidan tillbyggda smedjan är även den i korsvirke. Kontorstillbyggnaden på östra gaveln är uppförd i resvirke. Sadeltaket är på norrsidan klätt med grå eternit och på södersidan med grå korrugerad plåt. Gjuteribyggnaden har basilkaform och är uppförd i cementsten. Fasaden är oputsad och taket är ett sadeltak med korrugerad plåt och takfallen på sidoskeppen med korrugerad eternit. Snickeriverkstaden med virkeslager är uppförd i regelverk med fasad i brun liggande fasspontpanel. Byggnaden har ett sadeltak belagt med svart korrugerad plåt. Förrådslängan är uppförd i öppen regelverkskonstruktion med enstaka mellanväggar av rödfärgade stående brädor. Byggnaden har jordgolv och pulpettak klätt med svart papp. Avträdet är även den en träbyggnad i regelverk. Taket är ett pulpettak med grå korrugerad plåt.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 2003-05-08, Dnr 432-8837-91